Словаци взеха първите два цифрови мултиплекса

Словаци взеха първите два цифрови мултиплекса
Базираната в Словакия телекомуникационна компания “Тауърком“ ще изгражда и ползва първите два мултиплекса в началния етап на цифровизацията на телевизионната мрежа в България, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Операторът, който покрива и мрежата в Чехия, спечели обявения от КРС конкурс чрез дружеството си “Тауърком България“ ЕАД, което до 4 май 2009 се е водело еднолична собственост на адвоката Божидар Банков. Сделката по пълното придобиване на българската фирма от регистрираната в чешкия град Острава “Тауърком ЦР“ АС е станала преди крайния срок за участие в конкурса, изтекъл на 12 май.

Документация подадоха Българската телекомуникационна компания, австрийската ОРС (“Остерайхише рундкунфткзендер дигитална радио дифузия”), “Интерактив медиа сървисиз”, произвеждаща интерактивни тв игри за БНТ, бТВ, Нова ТВ, “Планета“ и ТВ-2, дистрибуторът на специализирана далекосъобщителна техника “Техно ентъртейнмънт” и “Хану про България” - част от латвийска компания за интегрирани медийни системи.

БТК и ОРС са били отхвърлени, БТК заради това, че е собственик на Националното управление “Радио и телевизионни станции“ (НУРТС), което в момента разпространява програмите на БНТ и БРН и други телевизии и това противоречи на изискванията на конкурса. Австрийците не са допуснати защото имат предварително споразумение за закупуване на НУРТС и също не отговарят на изискванията, независимо, че въпросната сделка бе замразена.

“Тауърком“ има над 90-годишна история и е операторът, който през 1999 г. участва в изграждането на първата експериментална цифрова мрежа за радиоразпръскване в Европа.

Компанията е и сред участниците в конкурса за втората фаза за изграждане на цифровата мрежа, по който КРС скоро ще излезе в решение. Сред останалите кандидати в този етап също са "Интерактив медия сървисиз", Хану про България", както и "Булсатком", "Адепто" ООД и "Тесла България" ООД.

Регулаторът обяви в петък и за издаването на 101 разрешения за аналогово радиоразпръскване до 2012 г., когато трябва да приключи първият етап от цифровизацията. В този конкурс участваха 16 фирми с 407 заявления.

Спечелилите разрешения са “ТВ-7” ЕАД, собственост на медийната група на Ирена Кръстева, “ТВ 2” на американската медийна група СМЕ, “Телевизия Европа” на Емил Стоянов, брат на президента Петър Стоянов, близката до варненската групировка ТИМ телевизия “М.САТ”, както и ботевградската “Евроком национална кабелна ТВ“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес