Словения и Хърватия намериха решение на казуса "Люблянска банка"

Външните министри на Хърватия и Словения Весна Пусич и Карл Ерявец обявиха , че са намерили решение на въпроса за "Люблянска банка", но отбелязаха, че не могат да го представят пред обществеността, докато то не бъде одобрено от правителствата в Загреб и Любляна, съобщи хърватската агенция Хина, цитирана в четвъртък от БТА.

Решението, което постигнахме, има няколко различни варианта, заявиха двамата министри след продължила шест часа среща в словенския град Оточец об Кърки.

Пусич и Ерявец заявиха, че ще представят решението си пред своите правителства и ако те го приемат, двамата министри ще се срещнат в Загреб на 19 февруари.

При разпадането на бивша Югославия близо 430 000 хървати са имали депозити в словенската Люблянска банка, която фалира през 90-те години. След това Хърватия обезщети две трети от тези вложители в размер на общо около 270 милиона евро и иска сега Словения да ѝ върне тази сума.

Словения пък смята, че старите депозити са въпрос на наследството от бивша Югославия. Словения отказва да ратифицира договора за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз, преди да бъде решен спорът за банката. Хърватия от своя страна смята, че това е двустранен въпрос, който няма никаква връзка с нейното членство в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?