Словения може да се окаже следващата страна, поискала финансова помощ от Брюксел

Словения може да се окаже следващата страна, поискала финансова помощ от Брюксел

Словения може да се окаже шестата страна от еврозоната, която вероятно ще се нуждае от финансова помощ от ЕС, предаде агенция "Блумбърг" като се позова на европейски анализатори.

Подкрепата на Брюксел може да стане необходима, след като правителството на страната се принуди да спаси най-голямата словенска банка Nova Ljubljanska Banka (NLB).

През юни лихвите по държавните облигации на Словения скочиха до половин годишен максимум, като превишиха 6% по десетгодишните книжа. Освен това страната е на ръба на рецесията. Според прогнозата на ОССЕ нейният брутен вътрешен продукт ще се свие с 2% тази година.

На банка NLB потрябваха 381 млн. евро за рекапитализацията, което за мащабите на Словения е голяма сума. Правителството нарече тази мярка "временна", защото то ще иска в бъдеще да свие своя контролен пакет от акции до блокиращ.

Още повече, че в момента NLB, която е ключова за националната финансова система, рязко съкрати обема на кредитирането, което допълнително нанася ущърб на икономиката. За да заработи банката отново на пълни обороти, ще са ѝ нужни още 500 млн. евро.

Като цяло финансовата ситуация в страната от момента на въвеждането на еврото през 2007 г. се влошава. Ако тогава държавният дълг е бил малко над 20% от БВП, в момента той надхвърля 50%. Това е съществено по-добър показател от средния в ЕС, но малкият размер на икономиката и слабите позиции на банките правят държавата особено уязвима към кризата.

От страните в еврозоната към Брюксел са се обърнали за помощ четири - Гърция, Португалия, Ирландия и Испания. Освен тях преговори за кредити води Кипър. Под заплаха от финансова криза е и Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес