Словения номинира нов кандидат за еврокомисар – вицепремиера Виолета Булц

Виолета Булц

Словения номинира вицепремиера Виолета Булц като нов кандидат за еврокомисар, след като бившият премиер Аленка Братушек се отказа от поста, съобщи "Ройтерс.

Булц е и министър на развитието, стратегическите проекти и кохезията в лявоцентристкото правителство на Миро Церар, който спечели предсрочните избори през юли.

Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не познава Виолета Булц и ще се срещне с нея в началото на следващата седмица и едва след това ще прецени какви отговорности би ѝ възложил, съобщи говорителят на ЕК Маргаритис Шинас.

Засега не е известно дали новата кандидатка ще получи заместник-председателско място в ЕК и отговорност за въпросите от областта на енергетиката.

Братушек бе принудена да се откаже, след като евродепутатите от комисиите по енергетика и околна среда в Европейския парламент отхвърлиха кандидатурата ѝ.

Отхвърлянето ѝ изглеждаше сигурно след неубедителното ѝ представяне на изслушването. Като центрист, лишена от подкрепата на собственото ѝ правителство, тя също така стана жертва на усилията на главните десни и леви партии в Брюксел да си поделят ключови постове.

Братушек бе обвинявана, че е в конфликт на интереси, тъй като се е самопредложила за поста в ЕК. Европейската комисия бе нещо като спасителен изход и възможност за отваряне на нова страница в политическата ѝ кариера, след като беше изгонена от властта в собствената си лява партия "Позитивна Словения" и след като трябваше да се оттегли от премиерския пост през 2013 г.

Точно когато обаче връчваше оставката си като премиер, Братушек самоиздигна кандидатурата си за европейски комисар и това изобщо не се понрави на словенското обществено мнение. Според досегашните планове на Юнкер тя трябва да отговаря за енергийния съюз в ЕС.

Братушек е единственият кандидат-еврокомисар, който ще бъде заменен, след като спорните кандидати на Испания, Франция и Великобритания получиха подкрепа.

Очакват се обаче и размествания на ресорите, след като Тибор Наврачич (Унгария) не бе приет от евродепутатите за комисар по образованието, културата и гражданството, но все пак допуснат до участие в комисията, ако има друго портфолио.

Това може да наруши първоначалния график на събитията, според който новата ЕК трябваше да бъде гласувана от ЕП на 22 октомври и да встъпи в длъжност от 1 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа