Словения няма да успее да провали началото на работата на Европейската прокуратура

Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура ще започне работа на 1 юни, както вече бе съобщено, въпреки решението на Словения да прекрати досегашната процедура за определяне на нейните делегирани прокурори. Това съобщиха говорители на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос.

Много внимателно следим случая и съжаляваме за решението. Очакваме Словения спешно да предложи делегирани прокурори, добавиха те. По техните думи прокуратурата на ЕС ще заработи с временни решения, предвидени за подобни извънредни обстоятелства.

Словенският министър на правосъдието подаде вчера оставка заради решението на правителството да прекрати процедурата за назначаване на двама делегирани прокурори и да обяви нов конкурс. Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши заяви, че решението на словенското правителство ясно показва липса на искрено сътрудничество и подкопава доверието в работата на прокуратурата по опазване на средствата от ЕС, влагани в Словения.

Справка с данните, предоставени от прокуратурата на ЕС, показва, че и Финландия не е излъчила делегирани прокурори. ЕК днес призова Хелзинки също спешно да предприеме необходимите действия.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?