Словения обяви административен край на епидемията

Словения обяви административен край на епидемията

Правителството на Словения обяви административен край на епидемията от Ковид-19 при запазване на някои защитни мерки за населението, предаде РИА новости.

По време на телеконферентно заседание на 15 май словенското правителство обяви край на епидемията заради намаляване на показателите за разпространяване на инфекцията. Оттогава започна постепенно премахване на ограниченията. Бяха отворени границите за граждани на ЕС, бяха отворени търговските центрове, кафенета, магазини, ресторанти, предприятия в сферата на услугите.

Днес официално завършва излизането от състоянието на епидемия, която бе обявена на 12 март.

Според последни данни на министерството на здравеопазването на Словения от началото на епидемията в страната са регистрирани 1473 заразени с коронавирус, а са починали 108 болни. Държавата отдели за нуждите на здравеопазването, в помощ на предприятията и гражданите общо около 6 милиарда евро.

Словенското правителство продължава да препоръчва на гражданите да носят маски в помещения, където разстоянието между хората е по-малко от 1,5 метра, в транспорта, в поликлиники и болници, в домове за стари хора, а също - в присъствието на лица с респираторни заболявания.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус