Словения подготви тържества за успешното приемане на еврото

Словения се подготви за отпразнуване в понеделник на пълното приемане на еврото, като се очаква в тържествата в Любляна да вземат участие европейски министри и комисари, съобщава EUobserver, цитиран от Портал Европа.

„Това ще бъде едно от най-големите събития в словенската история и едно от най-големите в ЕС през тази година", съобщи държавната словенска телевизия.

В празненствата ще участват председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Чака се да пристигнат поне двама европейски комисари, както и седем министър-председатели и седем министри от европейски страни.

На 1 януари тази година Словения официално прие еврото за своя валута, само две години след влизането си в ЕС и днес изтича двуседмичният период на съвместна употреба на еврото и досегашната местна валута толара.

„Първите две седмици на употребата на еврото в Словения преминаха гладко и без сериозни проблеми при смяната на валутата", се казва в съобщение на Европейската Комисия.

Представител на ЕК добави, че в края на този период практически всички плащания в Словения се осъществяват в новата валута. Почти 80% от толарите вече са изтеглени от обръщение.

Словения е тринадесетата страна-член на ЕС, която приема общата валута.

Междувременно исландският външен министър Валгердур Сверисдьотир заяви по местно радио, че сериозно желае да оцени възможностите за приемане на еврото, без да трябва страната да се присъединява към ЕС.

Г-жа Сверисдьотир заяви, че е трудно за малките икономики, участващи в европейския пазар да запазят независимата си валута.

Исландия е член на Европейското икономическо пространство, което осигурява свободното движение на стоки, услуги и капитали между 30-те членове на ЕИП.

Правителството на Исландия продължава да се противопоставя на влизането в ЕС главно поради страха, че ще изгуби контрол върху рибарството, което осигурява 40% от експорта на страната.

Споделяне

Още от Бизнес