Словения с нов левоцентристки президент

Левоцентристът Данило Тюрк спечели убедително на втория тур на президентските избори в Словения в неделя с над 68% от подадените гласове, предадоха информационните агенции в понеделник.

Коментарите в местната и сръбската преса акцентират на биографията и качествата на новия словенски президент. Те отбелязват, че Тюрк е опитен дипломат и професор по международно право в Юридическия факултет в Любляна.

Тюрк не е смятан за класически представител на левицата, тъй като е фаворит на гражданска и либерална Словения, подчертават изданията. Според белградския вестник „Данас”, цитиран от БТА, Тюрк бе критикуван, че иска да стане "баща на нацията" заради желанието си да бъде първият президент, който ще помири левицата  и десницата.

Данило Тюрк е роден е в Марибор през 1952 година. Завършил е Юридическия факултет в Любляна през 1975 г., завършил магистратура в университета в Белград и направил докторат в Любляна. Публикувал е над сто статии в юридически списания, а през 1984 г. е написал книга за принципите на въздържане от интервенции в международните отношения и международното право.

Преподавал е международно публично право в университета в Любляна от 1978 г., а от 1983 до 1992 г. е бил директор на Института по международно право и международни отношения в Любляна.

През 80-те години започва да работи с ООН и през януари 2000 г. достига върха, когато тогавашният генерален секретар ООН Кофи Анан го назначава за свой помощник по политическите въпроси. Преди това, от 1992 г. Тюрк е постоянен представител на Словения в ООН. В периода 1998-1999 г. Тюрк е първо представител, а след това и ръководител на словенската делегация в Съвета за сигурност на ООН.

Той победи на втория тур своя основен съперник Лойзе Петерле, бивш словенски премиер, а сега евродепутат, който на първия тур събра повече гласове от новия президент. Политически анализатори смятат, че по-слабото одобрение за Петерле се дължи на факта, че е подкрепен от десноцентристката коалиция на премиера Янез Янша, чиято популярност спадна рекордно, след като цените се повишиха с 5.1% от въвеждането на еврото през януари.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?