Словения затвори глава "Околна среда"


29 март

Завърши поредния кръг от преговорите за присъединяване към ЕС на Чехия, Словения, Кипър, Малта, Унгария и Полша. Заседанията бяха на равнище главни преговарящи и са първите по рода си откакто Швеция пое председателството на ЕС.

"Вече очевидно навлязохме в нова и решителна фаза на преговорите" - коментира по този повод посланикът на Швеция в ЕС Гунар Лунд. Полша, Унгария и Словения затвориха преговорите по темата
"Свободно движение на стоки". Темата "Свобода на предлагането на услуги" беше приключена от Унгария и Чехия, а Кипър и Словения затвориха и "Свободно движение на капитали".

ЕС постигна споразумение за патентна защита на фармацевтичните продукти с Унгария и Чехия, което позволи затварянето на темата "Дружествено право " с тези две страни.

Словения стана днес и първата страна-кандидатка, която затвори временно темата "Околна среда", което беше окачествено като голям успех. ЕС отпусна на страната три преходни периода в тази област. В Любляна ще разполагат с 12 години след присъединяването си, за да въведат изискваните от съюза норми за третиране на отпадъчни води в населените места. Другите 2 преходни периода са от по 5 години и са свързани с третирането на отпадъците.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?