Словенската армия ще контролира притока на мигранти за период от 3 месеца

Словенската армия ще контролира притока на мигранти за период от 3 месеца

Словенският парламент разреши на армията да помага на полицията при контрола на притока на мигранти за период от 3 месеца, предаде Ройтерс.

Мярката бе одобрена късно снощи от Държавното събрание с 69 гласа "за" при 5 "против", съобщи председателят на еднокомарния законодателен орган Милан Бърглез.

През Словения минава един от основните маршрути на мигрантите, поели към Западна Европа.

На пресконференция преди парламентарния вот премиерът Миро Церар заяви, че армията ще бъде натоварена с охраната на границата само за 3 месеца. "Това няма да са военни действия", подчерта Церар, като обясни, че въоръжените сили само ще помагат на полицията.

Броят на войниците, които ще бъдат разположени по границите на Словения, ще зависи от интензивността на мигрантския наплив.

Миналата седмица северната съседка на страната, Австрия, въведе дневни квоти за пропускане на мигранти и кандидати за убежище на своя територия.

От октомври, когато Унгария затвори границата си с Хърватия за мигранти, около 474 000 души влязоха в Словения на път за Австрия и западноевропейски държави.

С население от 2 милиона души, бившата югославска република е най-малката страна по балканския миграционен път.

По-рано вчера словенският министър на вътрешните работи Весна Гьоркос Жнидар даде да се разбере, че страната ѝ ще направи всичко по силите си, за да не допусне блокирането на мигранти на нейна територия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа