Словенският град Севница ликува заради "своята" първа дама на САЩ

Словенският град Севница ликува заради "своята" първа дама на САЩ

Словенският град Севница, където преди 46 години се е родила новата първа дама на САЩ Мелания Тръмп, има 5000 жители, но вече е световно известен, пише Франс прес.

Словенците публикуват в Тиутър сцени от празнуването по улиците на Севеница, включително с жива музика, американския флаг и пр.

Заради кандидатурата на Тръмп за президентските избори градчето се превърна тази година в магнит за журналистите, които идваха тук, за да разпитват за Мелания.

Днес жителите на Севница ликуват, че тяхна съгражданка ще е новата първа дама на САЩ. В кафене "Централ" близо до гарата от сутринта жителите на града вдигат тостове и се поздравяват с победата. Пред заведението редом със словенското и европейското знаме днес беше издигнато и американското знаме. Ликуващите запяха и песента на фолклорната група "Славцек", чието име в превод означава малко славейче, посветена на Мелания Тръмп. "От Севница право към върха на света", се казва в един от куплетите на парчето, композирано това лято.

Кметът на Севница Сречко Оцвирк твърди, че за града му победата на Тръмп е много важна, както и за цяла Словения. Той допълва, че сега Севница е получила международно признание.

На 1 април Оцвирк си направи шега като обяви, че Доналд и Мелания Тръмп ще дойдат в Севница, за да купят местния замък и да открият статуя на госпожата. Дали чрез тази първоаприлска шега той искаше да предвещае изхода от американските избори, изненадал мнозина, пита се АФП, цитирана от БТА.

Сега словенски медии започнаха да излизат с предположения, че в Севница ще има улица, носеща името на Мелания, или че градското училище ще бъде кръстено на нея.

Мелания Тръмп, бивша Мелания Кнавс, е родена и израснала в Севнница, но напуска градчето, за да прави кариера на модел, която я отвежда в Съединените щати. Тук те среща Доналд Тръмп и се жени за него през 2005 г. Двамата имат един син. Си Ен Ен предаде, че онези, които я познават от едно време, се гордеят с постижението ѝ, описвайки я като изтънчена, много умна и вярват, че ще брилянтна първа дама.

Тя ще е втората първа дама на САЩ, родена в чужда държава. Първата беше родената в Лондон Луиза Адамс, съпруга на Джон Куински Адамс, шестият президент на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?