Словото на папата бе изтълкувано като прощаване с живота

Здравето на папа Йоан Павел ІІ в последно време сериозно се е влошило и е възможно неговото пътуване във Франция да е било последно за него. Както съобщава Ройтерс, това е заявил белгийският кардинал Годфрид Данийлс, който е смятан за най-вероятния наследник на Светия Престол.

През почивните дни главата на Римокатолическата църква посети град Лурд в южна Франция, където, според преданията, през 1858 година Дева Мария се е явила на селско момиче. По думите на кардинала, папата казал: "Аз завършвам тук своето странстване". Според версията на Данийлс, тези думи могат да се изтълкуват двояко - и като прощаване с Лурд и като признание, че животът му отива към своя край.

Словата на папата вече често са трудни за разбиране, той вече не ходи пеша и го превозват в специално кресло. В неделя Йоан Павел ІІ отслужи меса на открито, където се събраха почти 200 хиляди човека. Неговият глас на моменти едва се чуваше. А в събота той едва не падна, когато се покланяше пред светилището на Богородица.

84 - годишният папа страда от артрит и болестта на Паркинсон. Във връзка с преклонната си възраст и лошото здраве, все по-често се появяват спекулации на тема колко още ще живее.

Например, по време на визитата в Словакия през септември миналата година, папата беше толкова слаб, че на помощниците му се налагаше да четат вместо него повечето от речите. Още тогава мнозина предполагаха, че това е последното пътуване на Йоан Павел ІІ.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?