Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сложиха георгиевските ленти, остава да сложат маските и да се обявят за сепаратисти

Атаката срещу западни енергийни инвестиции - част от схема за "анексиране" на България към евразиийската схема на Путин

79 коментара
 “9 май зове: НАТО да се измете!”, “Да живее ПУТИН!”, "Русия, не си сама!”, "Бог е с Русия, “Победата е за Русия”, "Русия – страж на мира на планетата!”, "ЕС и САЩ са коалицията на тъмнината”, "НАТО, МВФ и ЕС, всичко да се измете!”, "НАТО вън!” бяха част от лозунги, издигнати на организираното от Гражданска инициатива ”България подкрепя политиката на Русия” шествие по случай 9 май. Сн. Людмил Димитров

Изборите за Европейски парламент у нас все повече се превръщат в рубикон за самоопределянето на съвременния българин. На този фон гизденете с георгиевски лентички (с ярък съветски привкус) и клиповете, в които открито се проповядва неприязън към членството ни в Европейския съюз, представян като център на педофилия, хомосексуализъм и на Антихриста, преляха чашата на търпението ми. Става дума за конкретни състави по Наказателния кодекс, а няма никакви изгледи прокуратурата или службите, призвани да бранят националната сигурност, да се размърдат. Те са пленени от свещената думичка "целесъобразност".

Лидери и депутати от управляващата коалиция се появяват в медии с лентичката на сепаратистите в Украйна и на тези, които превзеха Крим. Законодатели лобират, при това твърде несръчно, за интересите на руския газов монопол. Не е трудно да се разберат схемите и подбудите, дори без писмата, които очакваме от Министерството на икономиката и енергетиката.

Всеки професионален консултант ще ви каже, че за тази цел е достатъчно да се прочете текстът на предложения закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Нали не си представяте господата Куюмджиев и Ерменков, или експертите в МИЕ да разполагат с такова прозрение и най-вече тънко познаване на сложна юридическа материя, че да изведат като първостепенна необходимост в дневния си ред именно дефиницията на понятието "морски газопровод". Това е по силите само на скъпоструващите юридически кантори, които съветват "Газпром".

Известно е, че компанията е наела цяла армия от топ юридически консултанти в битката си срещу Европейската комисия, като атакува Третия либерализационен пакет пред СТО, подготвя арбитражни искове и се организира за битка по целия фронт на проблематика във връзка с предстоящото решение на ЕК по разследването за злоупотреба с монополно положение срещу "Газпром".

Подробностите са все тайна, но няма съмнение за посоката на съждение на комисията.

Част от тази група взривоопасни проблеми е и проектът "Южен поток", а България се намира в епицентъра на тази битка. След изготвените зад граница юридически формулировки, нужни на "Газпром" да се противопостави на Европейската комисия, единствено е останало да се наемат местни изпълнители. Правителството, логично, е предпочело да остане в сянка, за да не бъде обвинено с пряко ангажиране с лобистка дейност в полза на "Газпром". За това са възложили законодателната поръчка на двамата матросовци, които днес носят георгиевски лентички.

В известен смисъл съм благодарен на носителите на тази символика на чужда армия, както и на предизборния клип на руския националист Сидеров.

Предпочитам откритите опоненти, отколкото мимикриращите фасадни евродемократи. Защото тяхната откровеност разкрива размера и характера на бедата, която може да сполети и вече разрушава България отвътре. Досега проруските активисти - от тази група изключвам хората, които държат на равноправните отношения с Русия - някак си успяваха да се разтворят в общата маса и да управляват прехода скрити зад еврожаргон и демократична реторика.

След Крим, тези остриета на руските интереси получиха кураж, съзряха своя дългоочакван шанс Русия да развие инициативите си в Балканско направление и решиха да излязат на светло.

Поддържам контакти с различни хора в Русия, САЩ и Западна Европа по силата на професионалните ми ангажименти и за пръв път в последните 25 години съм обезкуражен от това, което се формира като мнение за политиката и пътя на развитие на страната ни. Без никакво преувеличение, съществува пряка опасност страната ни да бъде поставена във фризера, защото и на Запад, и в Русия виждат системност в усилията за преориентация в евразийска посока и за атакуване на всичко и всеки, които е свързана с евроатлантическата ни ориентация.

Нека не се заблуждаваме, Путин няма нужда от ново гърло за хранене, достатъчно му е да ни контролира като анклав в чужда територия.

Атаката срещу западни енергийни инвестиции отваря място за руски

Атаката срещу чуждестранните инвеститори в енергетиката, постепенно им изтласкване или недопускане в стратегически сектори в икономиката, включително с помощта на местни банки и финансови групировки, са част от цялостна схема за "анексиране" на България към евразиийската схема на руския президент. Преценете сами - големи западни компании, които до този момент заобикаляха България, се изтеглят от проучване и добив на нефт и газ - сфера, критична за енергийната ни сигурност. Остават само дребните, които могат да бъдат склонени да се договорят с "Газпром".

Намаляват чуждестранните инвестиции, а тези, които влизат у нас са рециклирани български. В енергетиката се атакуват на практика всички западни инвеститори, за да се отвори място за руски инвестиции, дегизирани като местни. Чрез генериране на дългове или компрометиране приходи от продажби, в това число и чрез инициирани от Русия грандпроекти на практика се подчини българската енергетика. Очакват се само финалните акорди на конверсията дълг срещу собственост. Заявката вече е направена, но истината се спестява от българските управляващи на обществеността.

Политическият контрол е гарантиран с поредните проруски патерици АБВ и Бареков

Политическият контрол върху развитието е почти стопроцентов - коалиции на удобството като последната между БСП, ДПС и "Атака" се практикува от близо двадесет и пет години. Поредните проруски патерици Бареков и АБВ служат за презастраховка и най-вече да държат под контрол основните играчи, в случай, че решат да кривнат от пътя. В БСП още се залъгват, че може да съчетаят несъчетаемото - европейската ориентация с прокремълска доминанта - взривът е неизбежен. ДПС макар, че съзнава за какво става реч, предпочита комфорта на властта.

Основната опозиционна партия - ГЕРБ, също поддържа "топла" руската си връзка като атакува властта за "Южен поток", но не защото проектът е безпрецедентна грандкорупционна схема, която е клин в отношенията ни с ЕК, а защото правителството се забавило с реализацията на тази сделка!? При такова единодушие между власт и опозиция по ключов антиевропейски проект, човек се чуди кой у нас ще защитава европейските ценности.

Президентът е единствената "бяла" врана, но атаките срещу него не спират - веднъж чрез Конституционния съд, втори път през парламента.

Политиците и политическите запалянковци, които днес се кичат със символиката на чужда армия - георгиевските лентички - са потенциални наши бъдещи сепаратисти, които ще са първите, които ще си сложат и качулки, за да минат в безнаказана и безотговорна анонимност. Те и днес манипулират избори и организират референдуми с контролиран вот. Мислите ли, че няма да призоват на помощ Кремъл или да ползват неговите ресурси, ако са защитени властовите им интереси тук?

Путин едва ли ще се ангажира открито и военно, защото все още важи гаранцията на НАТО. Но това едва ли е пречка, защото доктрината на руския нашизъм предполага вадене на горещите кестени с чужди, основно местни ръце - и най-вече наемници. За тази цел у нас има достатъчно националисти, заинтересовани бизнескръгове и политици.

Тези кръгове нямат шанс да спечелят в открити демократични изори - пробваха много пъти. Българските граждани имат изграден проевропейски стойностен рефлекс. Въпреки постоянното напомпване на носталгия по миналото и внушения за исторически дълг - мнозинството българи никога няма да гласуват за смяна на курса в североизточна посока. Но винаги могат да спретнат една телевизионна сепаратистка революция като политически бизнес проект.

Нашистки шпицкоманди успешно демонстрират безнаказаност и вседозволеност

Волен Сидеров, разбира се ще предпочете да се освежава по европейски дестинации. За него дори няма значение, че днес "Атака" няма особен шанс да представлява България в Европейския парламент. Той и Бареков са изключително успешни политически бизнес проекти, в който няколко лидери разполагат с огромни финансови ресурси далеч над законово определените и това което могат да генерират сами, с които провеждат скъпи дестабилизиращи и антиевропейски кампании. Макар и не многобройни, те могат да осигуряват кворуми, чрез които да държат в зависимост правителствени малцинства и най-вече далеч от властта прозападните кръгове. Тези нашистки шпицкоманди успешно демонстрират безнаказаност и вседозволеност, не защото сами по себе си са силни с политическата си представителност, а защото прокуратура и специалните служби се страхуват от реакцията на техните покровители.

Нашите органи за сигурност са на практика обезоръжени и блокирани от страна на политиците в способността си да отразят заплахи, свързани с експанзионистическия курс на Кремъл. Това важи както за откритите и видими прояви на обслужване на чужди интереси - като изборните клипове или билбордове, които манипулират, насаждат омраза на расов, етнически, религиозен, сексуален принцип - т.е. на практика разделят нацията, така и за по- перфидни форми - чрез прецизно таргетирани финансови потоци към обществени и политически групи, които мотивират за раздухване на евроскептизицъм и антизападни настроения.


България е на кръстопът, на който трябва да избере дали да остане интегрирана в Европа или да се върне във васалната си зависимост от Русия, която изключва възможност за изравняване с европейските жизнени стандарти. Няма никакво съмнение, че именно вътрешните и външни ограничения на модела на прехода и най-вече постоянното изтичане на значителен финансов ресурс към Русия, стоят в основата на устойчивата ни бедност и нереализирани европейски перспективи.

Проектът "Южен поток" е симптоматичен за тази несбъдната възможност и външна зависимост, която е ключов геополитически ограничител на развитието ни. Ако проектът не се реализира, ще пресъхнат финансовите потоци и ще се сгромоляса текущият модел на управление на страната. Неговите архитекти отчаяно се борят за своето оцеляване като обслужват стратегическите нужди на руския газопровод както у нас, така и в ЕС. Техният стратегически план е вграждането на устойчива линия на съмнения и отрицание на Запада, изгонване на чуждестранните инвеститори, които не подхранват корупционния модел и върху носещата конструкция на примитивния, провинциален тип национализъм постепенно да ни откъснат де факто и де юре от ЕС и НАТО.

За радетелите на българската управляема демокрация членството ни в тези организации бе част от техния бизнес проект, който основно разчита на финансови инжекции от Русия. Спирането на "Южен поток" застрашава политическия им бизнес, поради което те няма да се поколебаят да ни извадят от НАТО и ЕС. Няма граници за тяхното родоотстъпничеството. Те ще бъдат против санкции срещу Русия, дори ако Кремъл завладее Европа или ако руски войски пресекат границата за да ни "освобождават" за пореден път.

Като георгиевска брошка към ревера на поредния руски император

Тези хора не са изобщо в състояние да дефинират българския национален интерес освен като производен или подчинен на руския национален интерес. В този смисъл те представляват постоянна и кървяща рана в тялото на българската национална сигурност.


Не се залъгвайте - конфронтацията между Запада и Русия тепърва ще се задълбочава, тъй като става дума за системна несъвместимост и дългосрочно разминаване на същностни интереси. В този процес трябва избираме дали да останем със сегашните ни партньори в Европа или ще ни прикрепят като георгиевска брошка към ревера на поредния руски император.


Ако не действаме днес и не излезем от дрямката на прехода, като гласуваме, не се учудвайте, ако лишените от финансиране проруски кръгове се трансформират в сепаратисти и наденат маските.


Следващите поколения българи дори могат да нямат шанса да емигрират.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

79 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Koko_deactivated_1401183147
  #79

  Авторът на тази статия, явно не е спал в часовете по марксизъм-ленинизъм, защото перфектно борави с пропагандните оръжия от времето на социализма. Умело се опитва да ни внуши, че единствените ценности са тези определени от ЕС, че единствената правилна ориентация е евро-атлантическата. Демокрацията обаче повелява плурализъм и уважение на различните мнения и гледни точки. ЕС обаче, не е никакво олицетворение на демокрацията, а нагло налагане на мнението на болшинството над малцинството. Комисарите

 2. Иван Сусанин
  #77

  "...или да се върне във васалната си зависимост от Русия, която изключва възможност за изравняване с европейските жизнени стандарти."
  Пак прочетох някои пасажи по-внимателно, и пак се натъквам на ужасна комплексарщина.
  Е, колко наивен трябва да е човек, та да си прави илюзиите, че ние ще стигнем средно-европейския жизнен стандарт през следващите 10-15 години, ако ЕС продължава да се държи така егоистично и да не им пука за нас. Вземете в момента грабителското им отношение към нашата медицина -

 3. Един Чичо
  #75

  "България е на кръстопът, на който трябва да избере дали да остане интегрирана в Европа или да се върне във васалната си зависимост от Русия, която изключва възможност за изравняване с европейските жизнени стандарти."
  Г-н Василев, много спекулативно оперирате със сериозни думи и фрази, особено когато са насочени против Русия. От това личи защо не ви е продължен агремана на посланик в Москва от една страна. От друга за каква васалност става дума: по Вашему от Русия, а днес България какво самостоятелно

 4. reni
  #74

  Поредната пресолена манджа на автора.Хомосексуализма,третия пол, а в последно време и инцеста популяризирането и изискванията на левите либерали да бъде узаконен са все европейски ценности. Уродливото се рекламира като права на индивида.

 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #73
 6. nik
  #72

  Дали на "Иван Сусанин" му е известно какъв процент от публичните инвестиции тук се пада на данъкоплатците от Евросъюза? От структурните фондове само за периода 2008-2011 г. са дошли към 7 милиарда евро. Нови 14 милиарда се чакат в близък план. Дали му е известно, че без въпросните пари България фалира? Ако ще е до сметки да си ги направи.И да си припомни какъв проблем бе да се накарат руснаците да си сложат измервателни уреди в нефтохима, за да плащат съответните акцизи и данъци. Което не е сигурно и днес.

 7. П. Стоянов
  #71

  Стыдно быть русским - има клипче с такова заглавие Така както всеки европейски град е и мой, така и всеки български град е на европейците. Ако рубладжиите мислят, че могат да ни продадат се лъжат. Никога Чехия, Полша, Германия, ... няма да дадат 1 см от България на най-дивото племе. За САЩ да не говорим. Лудостта обзела Путин и рубладжиите, за съжаление, се лекува само както в Германия, Сърбия,...

 8. 59european
  #70

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.