Сложни "маневри" около новите висши военни назначения

Сложни "маневри" около новите висши военни назначения

Традиционните разправии около рокадите в генералитета тази година започнаха по-рано предвид смяната на президента.

Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи в петък, че новите генералски назначения в армията ще станат през юли, а не каквато е практиката за армейския празник на 6 май. Реденето на новите длъжности обаче вече е започнало, като според неофициална информация предстои мащабна промяна по върховете на армията. Такава се чакаше отдавна, но сега става възможна след изтичането на мандата на президента Георги Първанов и встъпването в длъжност на Росен Плевнелиев.

Мандатът на сегашния началник на Щаба по отбрана ген. Симеон Симеонов изтича през лятото, но има възможност за удължаване на мандата му с до две години. Няма обаче и законова пречка на мястото му да бъде назначен нов шеф на Щаба по отбрана. 

Очевидно обаче в момента няма единна позиция на всички "фактори", от които зависи назначението, дали да има нов началник или да бъде оставен още една година генералът, назначен от Първанов.

Аню Ангелов заяви, че ще смени началника на Щаба по отбраната ген. Симеон Симеонов, тъй като законът за отбраната не му позволява да бъде удължен неговия мандат. Ангелов се мотивира със законово тълкуване, извършено от юристите на министерството. Въпреки това според други юристи, включително и заети в сферата на обраната, ген. Симеонов може да продължи да заема длъжността. С такава информация разполагат и в Щаба по отбраната.

Според бившия военен министър Николай Цонев ген. Симеон Симеонов е бил кандидат на президента Георги Първанов. Аню Ангелов заяви обаче в петък, че е доволен от неговата работа. Според източници от военните среди между двамата има напрежение, включително и по конкретния законов казус.

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за отбраната в параграф 143 е регламентирано, че "завареният към датата на влизане в сила на този закон началник на отбраната изпълнява правомощията си за срока, предвиден по отменения чл. 82, ал. 1." Според член 82, ал. 1: началникът на отбраната се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок три години. Този срок може да бъде продължен до две години.

Този член  82 е отменен  на 26 февруари 2010 г., но остава в сила, тъй като в сега действащия закон е регламентирано, че е в сила при законово положение, какъвто е случаят със Симеонов. Съгласно промените, мандатът на началника на Щаба по отбраната става 4 години.

"Един закон може да се чете и така и иначе", разясни казуса военният министър Аню Ангелов.

Не е ясно защо Ангелов прибягва към този законов трик при положение, че не е задължен да удължи мандата на Симеонов.

"Ако има възможност генерал Симеонов ще остане. Ако има такава възможност, аз многократно съм имал случаи да го кажа, че работим много добре с генерал Симеонов и ако има такава възможност аз бих поискал той да продължи да бъде началник на отбраната поне още една година, за да даде възможност и на новия началник на отбраната след това да бъде съответно подготвен. Но всичко зависи от закона", каза Аню  Ангелов.

При новите назначение основна роля ще има президентът Росен Плевнелиев. Неговият съветник по въпросите на отбраната все още не е обявен, министърът коментира, че изборът си е изцяло на държавния глава и той не му е давал предложения.

Смята се, че вицеадмирал Пламен Манушев, сегашен зам.-началник на отбраната има шансове да заеме мястото на ген. Симеонов. Сериозен кандидат е и ген. Галимир Пехливанов,  който в момента е представител на началника на отбраната във Военния комитет на ЕС.

Не се знае обаче каква е позицията на новия президент.

Аню Ангелов съобщи, че по време на заседание на Съвета по отбраната в началото на февруари ще запознае президента Росен Плевнелиев с висшите военни.  

Ангелов коментира и друг казус около президентството – върнатият от бившия вицепрезидент Ангел Марин орден "Стара планина", заради обидни думи на премиера Бойко Борисов по негов адрес. Марин бе предложен за ордена по искане на военния министър, но в петък той не отговори на конкретен въпрос дали според него Марин заслужава най-висшето държавно отличие. Ангелов каза, че го е предложил, тъй като е имало предложение за това от неправителствени организации и защото познава Марин.

 "Аз съм свършил своята работа и от там нататък не зависи от мен какви решения се вземат както в МС, така и от самия президент", каза още Аню Ангелов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?