Случаи на тропическа треска засечени в Европа

Европа е свидетел на първото продължително разпространение на тропическата треска Денга от 20-те години на 20 век, съобщава агенция Reuters. След като от началото на октомври заразените с пренасяната от комари инфекция в португалския архипелаг Мадейра достигнаха 1300 души, тази седмица бяха засечени случаи и в останалата част на Европа.

Денга е инфекциозна болест, причинена от вирус, който се предава чрез ухапване от комари. Нарича се още "треска на счупените кости" поради силните болки в ставите и костите, които може да причини. Също така може да предизвика разнообразни симптоми като треска с висока температура, тежко главоболие, кръвоизливни петна и обриви. Смъртността е 1%.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) 25 случая на заразяване са засечени в Португалия, Великобритания, Германия, Швеция и Франция при хора, пътували до Мадейра. От организацията публикуваха становище, в което определиха риска като умерено сериозен от гледна точка на големия брой туристи, които посещават португалския архипелаг. Намиращ се северно от Канарските острови в Атлантическия океан, той е дом на комарите Aedes aegypti, които са най-ефикасните преносители на денгата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят