Случаите на британския вариант на коронавируса са 18% от новозаразените в Италия

Случаите на британския вариант на коронавируса са 18% от новозаразените в Италия

Случаите на силно заразния вариант на Covid-19, открит първоначално във Великобритания, са 17,8 процента от всички новозаразени с коронавируса в Италия, а темпът на разпространение на инфекцията бележи ръст в много части на страната, заяви здравното министерство, цитирано от Ройтерс.

Индексът на репродукция се повиши до 0,95 спрямо 0,84 преди седмица, съобщи здравното министерство, а служители предупредиха, че вероятно по-късно ще бъдат обявени нови рестрикции за редица области.

Британски учени заявяват, че вариантът на коронавируса, установен първоначално в Югоизточна Англия в края на миналата година, е с до 70 процента по-заразен от останалите и с 30 процента по-смъртоносен.

"Вероятно той предстои да стане доминиращ (в Италия) през идните месеци", посочи в изявление Националният здравен институт на Италия.

Страната е регистрирала от началото на пандемията 92 729 починали от Covid-19, с което се нарежда на второ място в Европа по този показател след Великобритания и на седмо място в света. Италия е отчела досега общо 2,68 милиона заразени с коронавируса.

Споделяне

Още от Коронавирус