Случаите на Covid-19 надхвърлиха 1000, активното им търсене се засилва

С четирима нови починали броят на жертвите достигна 49 души

Случаите на Covid-19 надхвърлиха 1000, активното им търсене се засилва

Случаите на Covid-19 у нас надхвърлиха 1000 в сряда, след като бяха отчетени 58 нови случая - 49 за изминалото денонощие и още 9 нови през деня и така броят им достигна 1024 души. Четири са новите смъртни случаи, с което броят на жертвите е вече 49 души. Двама от последните починали са хора, за които няма данни да са с придружаващи заболявания.

Сутринта началникът на щаба срещу разпространението на коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски съобщи за две нови жертви - жена на 77 години в Сливен и 49-годишен мъж, който е бил интубиран през последните 11 дни в "Пирогов". И за двамата няма данни за други придружаващи заболявания. По-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха за още два смъртни случая. Във ВМА е починала 87-годишна жена, която е страдала от остра бъбречна недостатъчност, остра дихателна недостатъчност и артериална хипертония. Пациентката е била поставена на апаратна вентилация. В областната болница в Смолян е починал мъж на 53 г., който е имал заболяване на дихателната система.

Излекуваните до момента са 174 души. В болница са 262 души, като 37 са пациентите в тежко състояние в интензивни отделения и клиники.

Медицинският персонал с доказана коронавирусна инфекция е 83 души. 

Плевен изпревари София по новооткрити случаи

За първи на сутрешния брифинг беше докладвано, че  има област, която е с повече нови случаи от София. Това е Плевен със 17 нови случая. 13 са от шивашкото предприятие "Мизия", за което преди ден беше съобщено, че се развива сериозно огнище на заболяването.

В първия ден от откриването на огнището в шивашкия цех бяха открити 5 случая, вчера - 19 вчера, а днес още 13. Така броят на установените заразени само в цеха вече е 37 души. Тестването на персонала продължава. Предприятието вече не работи.Най-голямото плевенско село Буковлък, което се готвеше за пълна карантина заради инфектирани шивачки, няма да бъде затваряно засега.

По-късно от МЗ разпространиха обобщена справка за страната, която отрежда на Плевен второ място по брой заразени след София. Броят на установените случаи е както следва Благоевград – 22; Бургас – 41; Варна – 25; Велико Търново – 11; Видин – 27; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 28; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 18; Перник – 9; Плевен – 54; Пловдив – 40; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 25; Смолян – 33; София – 575; Стара Загора – 32; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 4.

Щабът си постави за цел 7000 теста седмично

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че в последните седмици се засилва т.нар. активен епидемиологичен надзор, чиято цел е ранното откриване на болните и пресичане на по-нататъшно разпространение на заразата към други хора.Към днешна дата извършените тестове за коронавирус у нас са 27 000 и целта е седмично да се правят по 7000 PCR теста, които да обхванат 1 на всеки 1000 български граждани, обясни Кантарджиев.

"Най-важното, което е и изискване на Европейския център за контрол на заболяванията, е да се хващат първите симптоми. Първата група, при която трябва да се търси активно са медицинските лица на първа линия. Към втората група попадат хората с белодробни заболявания, хоспитализирани или в домашни условия в среднотежка здравна картина. Към момента се работи към преминаване от пасивен към активен надзор за тях", допълни Кантарджиев. Той обясни, че РЗИ е направила активно търсене на подобни пациенти в страната.

Третата група са първите случаи на болни от трудовите колективи, свързани с националната индустрия, добави той и даде пример с шивашкото предприятие в Плевен, както и ключови сектори като ВиК, електроснабдяване и др.
По думите му лабораториите, извършващи PCR тестове у нас са 18. Освен това, чрез анекс към рамковия договор, НЗОК е предвидила плащания за тестовете към лабораториите, които работят с нея.

Кантарджиев каза, че са направени и много изследвания чрез т. нар "бърз тест" (серологичен) за откриване на антитела, които са от ново поколение с конюгирано злато и с доста по-висока диагностична възможност. Кантарджиев отново обърна внимание, че те само се наричат бързи, но се позитивизират средно на десетия ден от инфекцията. Той даде пример, че такива тестове са направени в "Пирогов", на военнослужещи, полицаи, в спешната помощ. Той обясни отново, че тези тестове дават информация основно за две неща: дали си бил в контакт с вируса и дали прекарваш прясна инфекция, като във втория случай това трябва да се докаже и с PCR тест. Кантарджиев коментира, че наличието на антитела не означава, че "трябва да пратим човек на бента да пази останалите" и припомни, че по данни на СЗО доказването на антитела с бърз тест не означава, че пациентът е защитен от този вирус.

Мутафчийски не отговори въпрос дали София отново ще бъде блокирана преди почивните дни за Гергьовден. Нямаше и отговор на въпроса кой ще понесе отговорност за налагането на ограничителните мерки. Шефът на щаба каза, че това е политически въпрос и не желае да отговаря на него.

"Аз никога не съм бягал от отговорност", каза Мутафчийски.

В отговор на въпрос за доставката на фурми от Обединените арабски емирства, които първоначално бяха представени като дарение на медицински материали, Мутафчийски каза, че щабът на отговаря за даренията на частни лица. 

Прогноза: Covid-19 ще циркулира и през юни паралелно с други вируси

През юни ще започне да циркулира една друга инфекциозна заболяемост, но най-вероятно няма да се разделим с този вирус (Covid-19) и той ще циркулира. Това прогнозира националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова в сряда пред БНТ. Тя каза, че направеното до момента не е никак малко: да се контролира инфекцията, да има осигурени болнични легла, да няма пациент, който да не може да стигне до съответните медицински грижи

Според нея вирусът е изненадал в някои позиции и клиницисти, и вирусолози, и имунолози. “Ходим след него и се опитваме да го вкараме в едни ограничителни мерки“, посочи тя.

Тя обясни, че това, което се прилага в момента като лечение, са определени групи антибиотици, ако е необходимо и два антибиотика, като добави, че противомаларийните средства също имат своето място в ограничаване и дори в профилактиката на инфекцията особено при по-възрастни пациенти. Целият опит, споделен от Китай и от Европа, се прилага у нас, категорична беше професор Червенякова. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус