Случаите на Covid-19 у нас надхвърлиха 1500, починалите са 66

На първи пациент е направено вливане на кръвна плазма

Случаите на Covid-19 у нас надхвърлиха 1500, починалите са 66

Случаите на Covid-19 у нас надхвърлиха 1500 след като в четвъртък бяха доказани 18 нови заразени, а за изминалото денонощие - 51. Излекуваните са 266, с което активните в момента случаи са 1240. Броят на починалите достигна 66 души след като в четвъъртък в областната болница във Видин почина 73-годишен мъж. Пациентът е страдал от мозъчно-съдова болест и хронична бъбречна недостатъчност. Прекарал е и инсулт. През изминалото денонощие бяха регистрирани още четири смъртни случая – двама души в Ямбол, един във Видин и един в Плевен. 

През днешния ден са доказани още 18 нови заразени с коронавирус, като 2 са в област София, 13 в област Видин и 3 в област Ямбол. Лабораториите продължават да работят.

Настанените в болница в момента са 317 души, като хората в тежко състояние в интензивни клиники и отделения са 40.

Медиците с коронавирус са вече 164 души. В "Пирогов" с положителни проби за Covid-19 са 34 души, а в болницата във Видин, която е сред най-засегнатите - 38, което е 10% от персонала ѝ.

Първо вливане на кръвна плазма на пациент с коронавирус

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи на сутрешния си брифинг в четвъртък, че вчера във ВМА за първи път плазма от доброволци е била извлечена и влята на болен в тежко състояние и тази сутрин той е афебрилен и в добро състояние.

"Това е първото такова преливане на плазма. Само центровете по кръвопреливане могат да правят тази сепарация на плазмата. ВМА е единствената болница със собствена кръвна банка, защото е стратегически обект. Така че ние се възползвахме от това преимущество, за да удовлетворим интереса на многото излекувани доброволци, които имат антитела, понеже не всички имат", обясни Мутафчийски. Осигурени са всички мерки за безопасност и вчера е прелята прясна плазма на един от болните, което по думите на Мутафчийски носи преимущества спрямо замразената. Той обаче каза, че това е първото такова вливане и не може да се направи извод от него за хода на лечението.

Двама от обитателите на старческия дом са починали

Починалите от старческия дом във видинското село Гара Орешец вече са двама души. Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че там от 16 души персонал, трима с положителни проби под домашна карантина, а останалите 13 са с отрицателни проби.

От живеещите в дома 25 възрастни – 4 са в болницата във Видин, от които 2 са починали. Други седем от заразените обитатели са настанени в болницата във Враца и един е настанен в "Токуда" по желание на близките му. Останалите 13 души са с отрицателни проби.

Главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че са били изпратени указания още в началото на епидемията към социалните домове, но сега ще се изготвят по-прецизни инструкции към старческите домове. Освен това вече са тествали персонал на други старчески домове, а след това ще се изследват и настанените, тъй като са рискова група и за да се предотвратят последващи инфекции. Кунчев обясни, че в тези домове карантината е по-трудна, но се обмисля вариант за разделяне на потоците от здрави и болни в тях занапред.

Това може да стане като едната група се отдели в санаториум или хотел.   

Във видинската болница над 10% от персонала е заразен

Ананиев съобщи, че в болницата във Видин, от която тръгнаха две огнища – в самото лечебно заведение и в старческия дом, над 10% от персонала е заразен. В болницата работят 450 души, от които 360 души са медицински персонал. От тях 38 са с позитивни за коронавирус проби. Четирима от тях се лекуват в болницата, а 34 са в домашна изолация.

По думите на на Ананиев това, че е засегнат над 10% от персонала, е сериозен сигнал за недостиг. Затова се търси персонал, който да бъде пренасочен към Видин. Ананиев обаче направи уточнението, че няма правомощия да изпраща насила персонал там. 

Заразените от полета от Амстердам не са търсили помощ на летището

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира и случая с проследяването на пътниците от полета от Амстредам, където се оказа, че има заразени с коронавирус пътници.

Кунчев каза, че майката и детето, които са сред заразените, не са имали температура и не са търсили помощ на летището, когато са преминали през контрола. На въпрос възможно ли е температурният контрол да не засече човек с температура, Кунчев каза, че не се знае каква температура точно е имала жената при преминаването, но по принцип са хващани хора и с много слабо повишена температура.

"В рамките на по-малко от 24 часа с помощта на ДАНС и МВР ние намерихме адресите на всички, оповестили сме ги. Вчера бяха намерени всички, няма проблем. Взети са проби за изследвания на българските граждани", обясни той. 

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?