Случаите на Covid-19 у нас са вече 218 (обновена)

Мутафчийски: ВМА и "Пирогов" не са запълнени от 36 души, но предвиждаме нещата отдалеч

Случаите на Covid-19 у нас са вече 218 (обновена)

Нови 16 случая на пациенти с Covid-19 са били потвърдени във вторник, с което случаите у нас достигнаха 218. На картата вече има нов областен град – Стара Загора – два от новите случаи са оттам, съобщи началникът на щаба срещу разпространението на болестта ген. Проф. Венцислав Мутафчийски.

Освен в Стара Загора са потвърдени 7 случая в София, В Плевен - още 1 и пациентите там стават 6; Пазарджик - 4 и броят на пациентите става 7; Добрич има още 1 и пациентите вече са 6; във Варна - още 1 и заразените са 11.

Няма пациенти в критично състояние.

"Има и интересен случай във ВМА, където е установено цяло семейство с коронавирус. Майката е приета с двустранна бронхопневмония. Бащата е болен и двете и двете им деца - на 4 и на 8 години. Сестрата на майката - също. С изключение на майката, всичките други почти нямат болести оплаквания", каза Мутафчийски.

"Пирогов" и ВМА не са запълнени от 36 случая, но се предвижда напред

Капацитетът на "Пирогов" и ВМА все още не е запълнен, но преди това да се е случило, се предприемат действия за осигуряване на възможности за лечение на пациенти с Covid-19 в другите болници, обяви по-рано сутринта Мутафчийски. Той обясни, че капацитетът на "Пирогов" и ВМА не е запълнен от 36 случая с Covid-19, каквито заключения бяха направени след предишния му брифинг . По думите му това са сметки "на ангро".

Вчера Мутафчийски съобщи, в началото на брифинга си, че капацитетът на ВМА и "Пирогов" се запълва и затова се предлага всяка болница да обособи места за лечение на пациенти с коронавирус. В края на брифинга пък обобщи, че хоспитализираните пациенти с Covid-19 в цялата страна са 36 души. Във вторник той разясни, че това не означава, че 36 души са запълнили капацитета на двете болници, защото в тях лежат и други хора с пневмонии: "Ние имаме два пъти повече пациенти, които са обсервинани, в болница, с пневмонии и недоказани, че са с коронавирус".

Мутафчийски даде също пример, че само вчера през ВМА са преминали за преглед 120 пациенти. От тях са приети трима души и останалите са пуснати за домашно лечение, но в следващите дни може да се окаже, че 100 от тях са за прием в болница, обясни Мутафчийски.

"Ние трябва да предвиждаме нещата отдалеч. Не можем да чакаме и да кажем: "Препълнихме се". Това не бива да се допуска в никакъв случай. Това е нормална тактика за предвиждане на нещата в бъдеще", каза той.

"Проведохме консултации и с министъра на здравеопазването, и с премиера за обособяването във всяка една болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможности за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените - защото изискват реанимационно лечение, както и кислородотерапия. За всички тези неща в днешният ден министърът  на здравеопазването ще издаде заповед", каза Мутафчийски.

Трендът продължава да се покачва

През нощта срещу вторник беше установена само една нова положителна проба за Covid-19 в България.

Общият тренд на случите на коронавирус у нас обаче се покачва. Това, че случаите на заразени са по-малко от предните дни, не показва тенденция на намаляване, обясни Мутафчийски.

Той съобщи, че вече са проведени разговори с министъра на здравеопазването и премиера за това във всяка болница да има отделение за лечение на пациенти с Covid-19.

Повече лаборатории

Другото предложение на щаба е за разширяване  броят на лабораториите, които тестват за коронавирус. От Плевен например хората са във ВМА на обучение. В Пловдив, в Бургас ще се разшири броят на лабораториите, също така и в София - има заявка от

БАН да се включат с лабораторията си, от две частни болници, както и (проучваме) възможностите на другите болници, "Свети Иван Рилски" например, където има такава апаратура", каза още Мутафчийски.

"Те имат наличната апаратура. Даже някои от тях вече са се снабдили с тестовете, така че могат да започнат да работят веднага след издаването на заповедта на министъра и да се канализират доставките за тестовете", посочи Мутафчийски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?