Случаите на Covid-19 у нас са вече 92 (обновена)

Случаите на Covid-19 у нас са вече 92 (обновена)

Потвърдени са нови 11 случая на пациенти с Covid-19 у нас, с което общият им брой става 92 души. Това съобщи председателят на оперативния щаб срещу разпространение на заболяването ген. Венцислав Мутафчийски в сряда следобяд. Потвърдени са случаи в два нови областни града – Смолян и Велико Търново, като пациентите са в добро общо състояние. В Смолян става въпрос за пациент, който се е върнал от Великобритания преди два дни. За пациента във Велико Търново, който е в инфекциозното отделение на областната болница, не бяха съобщени подробности. Останалите нови случаи са от София.

Мутафчийски съобщи, че няма нови установени случаи в Банско, след като предни дни бяха потвърдени трима болни, свързани с курортния град и той беше поставен под карантина. В Банско е бил главният държавен здравен инспектор и е оказана логистична помощ на лекарите в града. Там има петима общопрактикуващи лекари и медицински пункт. Раздадени са им индивидуални защитни средства и инструкции за работа. Защитни средства са дадени и на спешната помощ, в случай че се наложи транспорт на спешно болни.

Относно приема на бизнесмена Кирил Домусчиев в частната болница “Софиямед“, която принципно не е сред определените за лечение на заразно болни с Covid-19, Мутафчийски каза, че скоро всички болници в София ще станат за лечение на коронавирус, както е в Ломбардия, където дори училищата и църквите са станали болници. Той отново заяви, че след дезинфекцията болницата ще продължи нормалния си ритъм на работа, а болният ще се лекува изолиран.

Мутафчийски обаче отново описа подробно какъв трябва да бъде пътят на пациентите от прибирането им от рискови места или при съмнения, че са с Covid-19, тъй като по думите му има повсеместно неразбиране по темата.

Пътят на пациентите

“Първо да повторим някои неща, които се забравят и не са ясни. Гражданите, които се връщат от чужбина от рискови дестинации отиват на 14-дневна карантина. Попълват формуляр и се проверяват от органите на реда. По време на карантината се обаждат по телефона на личния си лекар. Обаждат се, не ходят при него. След като се обадят той по телефона преценява дали да прати пациентът в болница. Личният лекар не се среща с тези пациенти. След като личният лекар по телефона е преценил, че състоянието отива към средно тежко или тежко се обажда на Бърза помощ или РЗИ, които осигуряват транспорт до съответната болница. Личният лекар не трябва да се среща с болния, защото при него ходят хронично болни и възрастни пациенти“, обясни Мутафчийски. Както Mediapool съобщи по-рано в разрез с правилата лични лекари са били принуждавани от здравнитe власти и полиция да ходят по домовете на карантиринани пациенти, за които има съмнения че са с Covid-19, за да ги тестват, без да имат никакви защитни срества.   

Мутафчийски обясни, че след като пристигне в болница пациентът се преглежда и тества и се преценява дали да остане в болница или не. “Когато е тестван – едните проби са отрицателни другите положителни .При положителните първият сценарий е лечение вкъщи при лека клинична картина. Сценарий две е пациентът да е в по-тежко състояние и да се приеме в болница. Сценарий три – ако му е средно тежко състоянието, но е с придружаващи заболявания, също се приема в болница“, обясни Мутафчийски.

Той обяви, че екипите на ВМА първи са получили и изпробвали новата продукция от защитни облекла българско производство.

"Те са леки, здрави и издържат на дълготрайност. Те са 10 -12 пъти по-надеждни от еднократните облекла. Издържат на 50 цикли на пране", каза Мутафчийски. След ВМА с тях ще бъдат снабдени също “Пирогов“, Александровска болница и останалите болници, лекуващи пациенти с Covid-19, както и Бърза помощ.

Засега няма нужда от пълна карантина на още градове

Той обясни по-рано сутринта, че все още не може да се прецени дали въведените в България мерки работят. Засега няма необходимост за налагане на пълна карантина върху нови населени места и единственият град в изолация остава Банско. По отношение на предприетите досега мерки за ограничаване на социалните контакти Мутафчийски каза, че България единствено следва добрите практики. Той даде пример с Китай и Южна Корея, които доказаха, че с ограничаването на контактите епидемията може да бъде ограничена.

"Доволни сме от мобилизацията, която виждаме в обществото, вижда се, че има социална дистанция. Хората разбират необходимостта от тези мерки. Това е важното в момента", каза Мутафчийски.

Няма капацитет и смисъл да се тестват всички

В обществото все по-сериозно се води дебатът дали да не се въведат масово бързите тестове за коронавирусната инфелкция, включително чрез изследване в частни лаборатории.

"Системата има едно много тясно място – специалистите. Няма значение каква е лабораторията. Ние можем да изкупим апаратурата на целия свят, но ако няма обучени специалисти, това ще е само купчина желязо. Безсмислено харчене на пари и труд е да се тестват всички. Нямаме капацитетът да го направим", каза Мутафчийски. Той даде пример, че Франция е решила да не тества пациенти извън постълите за болнично лечение. 

Мутафчийски даде за пример това, че преди дни в България на ден са влизали по 60 000 души. В същото време това е бил общият брой на хората тествани за вируса в Китай в разгара на епидемията.

Шефът на оперативния щаб обясни, че само положителният резултат от изследването за коронавирус дава "някаква" гаранция, че има заразяване. Мутафчийски каза, че има пример с хора, които са направили по няколко теста, те са били отрицателни, но накрая са дали и положителен резултат.

Споделяне

Още по темата

Още от България