Случаите на коронавирус по света надхвърлиха 84 милиона

Случаите на коронавирус по света надхвърлиха 84 милиона

Случаите на заразяване с коронавирус по света са над 84 милиона, а 1 829 384 души са починали, показва статистиката на Ройтерс.

На първо място по брой на заразени и смъртни случаи в света продължават да са Съединените щати. В Германия потвърдените случаи на коронавирус за последното денонощие са 10 315, показват данните на Института по заразни болести "Роберт Кох".

Междувременно индийският здравен регулатор окончателно одобри две ваксини срещу Covid-19 - едната разработена от Оксфордския университет и компанията "Астра Зенека", а другата - от индийската фармацевтична компания "Бхарат Биотек".

Двете ваксини са одобрени за "ограничено използване в екстрени ситуации", заяви ръководителят на регулаторния орган Венугопал Г. Сомани, цитиран от Франс прес.

Британската ваксина на Оксфорд/"Астра Зенека" се произвежда от Серумния институт на Индия, а местната компания "Бхарат Биотек" произвежда собствена ваксина "Коваксин".

Индийският премиер Нарендра Моди приветства одобрението на ваксините, предаде Ройтерс. "Всеки индиец може да се гордее, че получилите одобрение за ограничено екстрено използване ваксини са произведени в Индия", написа той в Туитър.

Индия, с население от 1,4 милиарда души, е втората най-засегната от коронавируса страна в света след Съединените щати, с над 10,3 милиона заразени и близо 150 хиляди починали, отбелязва Асошиейтед прес.

Американският Център за контрол и превенция на болестите пък съобщи, че до момента в САЩ са поставени 4 225 756 първи дози от ваксините срещу Covid-19. Броят на доставените ваксини е общо 13 071 925, предаде Ройтерс.

Броят на имунизациите и доставените ваксини е към 09:00 ч. източноамериканско време вчера и включва първата доза от ваксината както на "Пфайзер"/"Бионтех", така и от тази на "Модерна".

Според публикуваните на 30 декември данни от центъра тогава броят на поставените първи дози е бил 2 794 588, а на доставените ваксини - 12 409 050.

Общо 2 217 025 ваксинни дози са разпределени за използване в домовете за възрастни, а 282 740 души в подобни социални институции са получили първа доза, посочи Центърът за контрол и превенция на болестите.

Центърът допълни, че общият брой на случаите на коронавирус в САЩ е 20 061 818, което означава увеличение от 168 637 нови случая в сравнение с последно огласените от него данни. Броят на починалите нараства с 2428 и така става общо 346 925. Данните на ЦКПБ за разпространението на заболяването са към петък 16:00 ч. източноамериканско време и се сравняват с тези за 31 декември. Те не непременно отразяват броя на данните от отделните щати.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?