Случаите на коронавирус са 1247, щабът готви препоръка за отваряне на паркове

В София ще се прави експеримент: парковете остават затворени за граждани, но ще се изпробва организацията за евентуални посещения

Снимка: МС

Броят на установените в България случаи на коронавирус вече 1247, съобщиха от ВМА. В събота сутрин от оперативния щаб отчетоха 63 нови случая за изминалото денонощие. Следобед бе съобщено за още 13. Има нови три жертви, с което общият брой на починалите става 55. 

На този фон Националният оперативен щаб се готви да даде препоръка за отваряне на паркове за разходки на деца. Това обаче ще се случи след "експеримент" в София в неделя. Тогава ще бъде отворен един от парковете "за посещения", обясни ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Идеята е парковете да се отворят пъво за родители с деца. Организацията на посещенията ще е правомощие на кметовете, обясни той. Изказването му съвпада с това на столичния кмет Йорданка Фандъкова от петък. Тя обясни, че кметството подготвя правила за паркове и градини, разработва организация за посещенията, но чака препоръка от щаба кога реално да пусне хора в зелените площи.

"В неделя г-жа Фандъкова обяви, че ще се проведе учение или експеримент, да кажем, в което ще се създаде организация за посещение на парка и ще се извърши наблюдение дали това нещо се спазва", поясни Мутафчийски.

По-късно от общината, както и кметът Йорданка Фандъкова уточниха, че експериментът с парка не включва отварянето му за граждани, а забраната за разходки в градинки и паркове остава валидна. Идеята на местната власт е в неделя да се провери примерната организация за времето, когато евентуално разходките на определени групи хора бъдат разрешени. Фандъкова припомни, че нейното предложение е първо в зелените площи да се пускат семейства с деца. Това да става в определени часове и по определени маршрути, за да не се стига до струпване на хора. Именно това ще се разиграва при експеримента в неделя, в който граждани няма да участват.

"Забраната за влизане в паркове и градини за всички остава в сила, докато не получим указания от Националния оперативен щаб на база регистриран спад на заболеваемостта", поясни Фандъкова за пореден път.

Тя обясни и защо предлага първо в парковете да се пускат само семейства с деца. "Мотивите ни са, че за тях е най-трудно да спазват препоръката да стоят вкъщи и те не могат да излизат сами по друго време. Разходките по тротоари с малки деца не са удобни, нито са най-доброто за тяхното здраве. Трябва да осигурим достъп и на децата със заболявания и специални потребности, защото дългото затваряне вкъщи се преживява изключително тежко от много от тях", коментира кметът. 

Парковете може бързо да бъдат затворени отново при нарушения, предупредиха от щаба. Мутафчийски даде пример с Австралия, където отново е бил ограничен достъпът до плажовете заради неспазване на дистанцията.

"Ние искрено се надяваме, че нашите съграждани и сънародници, защото това няма да е само в София, ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. За годините на децата не мога да отговоря, но, предполагам, не ме питате за гимназисти, че ще се разхождат с родителите си", заяви Мутафчийски.

Още трима починали

Нови 63 случая на коронавирус са регистрирани през изминалото денонощие. Това е спад в сравнение с предишното денонощие, когато бяха установени над 90 нови пациенти. За сметка на това обаче се отчитат по-малък брой излекувани. Сред тях има и пациент, който е бил интубиран в продължение на 38 дни.

Още трима души са починали. Сред тях са 95-годишен мъж и 73-годишна жена с множество придружаващи заболявания. С това общият брой на жертвите става 55. Заразените вече са 1247.

Новото огнище в Плевен

Най-много нови случаи са установени в Плевен – 19. Седем от тях са шивашкото предприятие "Мизия", което се превърна в огнище на заразата. Други пет са контактни на работещи там.

Влошава се ситуацията и във Видин, където местната болница работи с намален капацитет заради множество заразени. Там болестта се прехвърли и в старчески дом. За последното денонощие са установени 7 нови случая там.

Има и два нови случая на заразени деца – 4-годишно момче и 12-годишно момиче. Те нямат симптоми и не са настанени в болница.

Много е рано да се говори за блокада

Мутафчийски не отговори дали щабът ще препоръча ново затваряне на София за предстоящите празници. От петък вечер има съобщения за километрични опашки на столичните КПП-та. След опит за масово напускане на София около Великден щабът поиска и правителството наложи пълна забрана за влизане и излизане от града. Тя бе вдигната след края на почивните дни.

В събота Мутафчийски заяви, че ситуацията се наблюдавала от МВР. Оттам щели да докладват на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?