Случаите на коронавирус в Африка забележимо намаляват

Случаите на коронавирус в Африка забележимо намаляват

Броят на новите заразявания с коронавирус в Африка забележимо е намалял, заяви днес Африканският център за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от ДПА.

"Има 9-процентово намаляване на новите случаи на континента през последните четири седмици", каза директорът на центъра Джон Нкенгасонг, като добави, че смъртността е спаднала със средно 16 процента.

По думите му в Република Южна Африка, най-тежко засегнатата от пандемията африканска страна, в което са 38 процента от всички регистрирани случаи на континента, смъртността е намаляла с близо 25 процента.

Според Световната здравна организация (СЗО) обаче в някои африкански държави има увеличение на заразяванията, включително Бенин, Того, Камерун и Етиопия.

По данни на центъра за контрол и превенция на заболяванията Африка досега е регистрирала почти 4 милиона заразявания и около 107 000 смъртни случая.

В 22 африкански страни се разгръщат ваксинационни кампании, спонсорирани от хуманитарния механизъм КОВАКС, каза Нкенгасонг.

Същевременно Европейският съюз помага за изграждане на инфраструктурата за започване на кампания в близките дни, чиято цел е да бъдат имунизирани 60 процента от хората в Африка до 2022 г., за да се постигне колективен имунитет.

Нкенгасонг заяви, че очаква Африка скоро да разработи капацитет за производство на свои ваксини, например чрез Института "Пастьор" в Сенегал.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус