Случаите на мъртви делфини по черноморското крайбрежие намалели

Обезглавено бебе делфин е открито през юни край плажа "Корал"

Екоминистерството обяви,че намаляват регистрираните случаи на изхвърлени мъртви делфини от водите на Черно море по българските плажове. От началото на 2019 г. досега екоинспекциите във Варна и Бургас са поличила сигнали и са констатирали умрели 38 екземпляра китоподобни, по които нямало следи за смъртта им да са отговорни хората. За сравнение през 2018 г . за същия период намерените на брега мъртви делфини са 74, през 2017 г. - 81, през 2016 г. - 150, а през 2015 г. - 41 екземпляра.

Изявлението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) идва ден след като ББС писа за открития през юни обезглавен делфин бебе край плажа "Корал", за който съобщи неправителствената организация "Спаси Корал" и заподозря, че е станал жертва на бракониерски улов на калкан.

Ведомството припомня, че в Черно море има три вида делфини – обикновен, муткур и афала, които са защитени видове и техният улов и убиване са забранени. При открити мъртви китоподобни районните екоинспекции правят проверки, при които се установяват видимите причини за смъртта на бозайника и се снемат биометрични данни. При съмнение, че има човешка намеса при смъртта се уведомяват прокуратурата и органите на МВР, но досега не е съобщавано да е била образувана подобна проверка и нейните резултати. При установяване на естествена смърт, съответната община е длъжна да махне тялото и да го унищожи.

От МОСВ информираха, заради необичайно високата смъртност на делфините през 2016 г. две тела на обикновен делфин и муткур, изхвърлени от морето през септември, които не са били в напреднал стадий на разлагане, са били изпратени за аутопсия и изследвания на труповете. Те са били извършени от едни от най-добрите специалисти в Европа - д-р Сандро Мазариол и д-р Чинция Четеллеге от Университета в Падуа, Италия. Събрани са били проби за изследвания за жизнена история, хистология, вирусология (морбили, бруцелоза), паразитология (токсоплазма), биотоксини и други свързани анализи.

Постморталните изследвания подкрепили хипотезата за вирусно заболяване сред китоподобните в Черно море, тъй като и при двете животни резултатите за наличие на морбиливирус по китоподобните са били положителни. Това е първото доказано съобщаване на морбиливирус по китоподобните, регистриран в Черно море след 1994 г,. посочват от екоминистерството.

Споделяне

Още от България