Случаите на свински грип в България станаха 16

Потвърдените случаи на свински грип у нас станаха 16. Втори случай на заразен с новия грипен вирус от типа А (H1N1) е регистриран във Велико Търново, съобщи д-р Мариета Алексиева - началник на отдел "Епидемичен контрол" в Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), цитирана от БТА.

Става дума за 14-годишно момче от Велико Търново, което на 1 юли се завърнало от Англия, а на следващия ден се появили първите симптоми на респираторно заболяване.

След консултация със семейния лекар и инфекционисти от детето са взети проби за заболяването от новия грипен вирус, които са потвърдени от Националната референтна лаборатория на 7 юли.

Поради лекото протичане на болестта лекарите са приели решение лечението да премине в изолация при домашни условия, като само на майката е разрешено да поддържа контакт с детето. Днес изтече максималният инкубационен срок на вируса и няма данни за усложнения както при момчето, така и при неговата майка, каза д-р Алексиева.

В Националната референтна лаборатория по грип са доказани други два нови случая на грипния вирус, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Първият случай е мъж на 55 г., пристигнал в София на 5 юли от Австралия през Сингапур и Лондон. На 6 юли той е заболял с висока температура, мускулни и ставни болки и кашлица. Прегледан е и е приет в Инфекциозна клиника на ВМА-София.

Вторият случай е 20-годишна жена с германско гражданство. На 3 юли тя и 16-годишно момиче, също от Германия, са се настанили в хотел в "Слънчев бряг". На 5 юли от здравните власти на Германия в хотела е получена информация по факс, че двете са контактни лица на доказан в Германия положителен случай на новия грипен вирус.

Двадесетгодишната жена, чиято проба е положителна е приета в инфекциозно отделение. До момента двете германски гражданки нямат симптоми на грипа.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?