Случаите на "свински грип" в Европа достигнаха 49

Потвърдените до момента случаи на "свински грип" в Европа са 49 и има съмнения за още 14 случая на заболели в 12 европейски държави. Това съобщиха в неделя от здравното министерство, позовавайки се на текущия доклад на Европейския център за контрол на заболяванията . За последните 24 часа новите потвърдени случаи на заболяването в Европа са 19.

В информацията се посочва още, че всички случаи с изключение на един, са с умерено тежко протичане на заболяването. Случаите на заразени в световен мащаб достигна 808 като от тях 780 са потвърдени.

Междувременно стана ясно, че канадските здравни служби са открили вируса H1N1 в стадо прасета в провинция Алберта, но успокояват, че няма опасност месото на животните да е заразно.

Според Канадската Агенция за контрол на храните е малко вероятно вирусът да се предаде от прасета на хора. Заразените животни са се възстановили или са в процес на възстановяване.

От Агенция за контрол на храните в Канада съобщават още, че стадото вероятно е прихванало вируса от човек, завърнал се наскоро от Мексико. Над 70 случая на хора, заразени със свински грип, са регистрирани досега в Канада.

Според Световната здравна организация и Организацията на ООН за прехрана и земеделие вирусът H1N1 не прави свинското месо опасно за човешкото здраве. Двете организации призоваха да не се налагат ограничения върху търговията с прасета и свински продукти.

В същото време в Кайро избухнаха ожесточени сблъсъци между производители на свинско и полицаи, които дошли да вземат животните им, за да бъдат изклани, съобщи Франс прес.

Неотдавна властите в Египет разпоредиха всички свине в страната да бъдат унищожени, като предпазна мярка, въпреки че според експертите това не е наложително, а редица организации са категорични, че свинското месо не е източник на зараза, ако се спазват изискванията за хигиена.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?