Случаите на заразените у нас достигнаха 1704

Още двама починаха, жертвите вече са 80

Случаите на заразените у нас достигнаха 1704

1704 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Във вторник са потвърдени още 15 случая на заразени с коронавируса. От тях 6 са в област Пазарджик, 4 в Кюстендил, 4 в София и 1 в Благоевград. Лабораториите продължават да работят.

316 от заразените са в болница, а от тях 39 са в интензивни отделения и клиники.

Заразените медици са 182-ма.

Най-много остават случаите на коронавирус в София – 750. Следват Плевен със 170 случая и Видин със 154.

Починалите, при които е установен Covid - 19, се увеличиха с двама и вече са общо 80. В областната болница във Велико Търново е починал мъж на 80 г. Пациентът е страдал от диабет, бил е с перитонит и перфорирана язва. В МБАЛ Севлиево е починал 61-годишен мъж с диабет и артериална хипертония.

В понеделник броят на новозаразените нарасна с 57, след като в предходните няколко дни положителните проби бяха под 50. За този период най-много новозаразени са установени в област Видин, където има няколко огнища на заразата, както и в Ямбол, където вчера бяха установени 11 души с Covid-19. Установени са и още 5 положителни проби сред работещи в здравни заведения – по 1 в "Пирогов" и в Сливен, както и трима в Пазарджик.

Още съмнителни сред пристигащите от Нидерландия

На летище София са установени двама души с температура и симптоми на коронавируса, които са откарани в столичната болница „Св. Аннна“. Те също са от Хасковско, където в последните дни бяха открити няколко заразени с коронавирус, които са се завърнали от работа в Нидерландия.

Във вторник се разбра, че две от жените с инфекцията, са пътували от София до Хасково не с такси, както са съобщили първоначално, а с автобус. Сега се издирват пътниците, които са пътували заедно с тях.

Ромският квартал в Ямбол под блокада

От вторник в ромския квартал в Ямбол започва масово тестване за Covid-19, предаде БНР. От понеделник вечерта част от квартала е блокирана заради огнище на коронавируса. Положителни проби за заразата са дали 11 души, живеещи на седем от улиците в района. Те са поставени под карантина и нямат право да напускат района, обясни областният управител Димитър Иванов.

Преди това почина 55-годишна жителка на квартала, заразена с Covid-19, а хората, с които е контактувала, дадоха положителни проби за вируса.

Тестове започват и в Спешната помощ в Смолян, както и в дом за възрастни в района. Очаква се да бъдат направени около 200 бързи теста.

Още заразени в домове за възрастни“

В същото време продължават да се увеличават случаите на хора с положителни проби за Covid-19 в домове за възрастни хора в страната. От няколко дни тече тестване на работещите в т. нар. социални услуги – домове за възрастни, за деца и други.

Така са открити две положителни проби в дома в село Добри дол в област Монтана са с положителни проби за коронавирус, потвърдиха за БНР от Регионалната здравна инспекция. Там са настанени 67 души. Заразени са хигиенист и санитар. Те са без оплаквания и са под домашна карантина. 

В дома за стари хора в град Кула, който също се превърна в огнище на коронавируса, извеждат възрастните чийто проби за Covid-19 се оказаха положителни. Там положителни бяха тестовете на 18 от обитателите и на 2 санитарки. В дома остават 26 души.

"Възрастните хора ще бъдат настанени в болници, в инфекциозни отделения - в Лом, Монтана и София. Вътре остават тези, които са с отрицателни проби, условно здрави, нямат оплаквания", обясни кметът на Кула Владимир Владимиров.

Положителни проби има и сред персонала в дома за възрастни в Радомир. Там положителни проби дадоха четирима служители и започна изследване на настанените 150 възрастни. До момента има 57 отрицателни резултата.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?