Случаите на заразяване с коронавирус във Великобритания отново се увеличават

Първият министър Мишел О'Нийл

Репродуктивното число на коронавируса във Великобритания скочи над 1 и епидемията отново се разраства, съобщиха здравните власти в Обединеното кралство. Това е рязък обрат в сравнение с отслабването ѝ, наблюдавано през периода на националната карантина в Англия, предаде Ройтерс.

Репродуктивното число е между 1,1 и 1,2, което означава, че всеки 10 заразени ще заразят средно по 11-12 други хора. Миналата седмица то беше 0,9-1.

Всекидневният темп на увеличаване на случаите на заразени с коронавируса между 1 и 4 процента, което е доста над отчетените миналата седмица стойности от 0 до -2 на сто, които показваха, че епидемията отслабва.

След спад през последните три седмици се отчита и увеличение при активните случаи в Англия на седмична база. Най-новите седмични данни показват, че броят им отново е над 500 000.

За седмицата преди 12 декември активните случаи са 567 300 - това е първата пълна седмица след края на затварянето на Англия. Предишната седмица броят им беше 481 500.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че се надява да не се налага след Коледа Англия да бъде затваряна за трети път и да последва примера на Уелс и Северна Ирландия, за да пресече разрастващото се разпространение на COVID-19.

Северна Ирландия въвежда от 26 декември шестседмичен локдаун, съобщи първият министър Мишел О'Нийл след рязко увеличаване на броя на заразените с коронавирус в британския район, предаде Ройтерс.

Ограничителните мерки включват затваряне на всички магазини, които не са за стоки от първа необходимост, а също на пъбове, барове и ресторанти. Изключение ще се прави само за доставките на храна от заведенията, обясни пред журналисти първата министърка.

"За някои ще е разочароващо, но мисля, че много хора очакваха това. Съвсем ясно е, че е нужна бърза намеса. Смятам, че това е правилно решение от страна на властите", добави тя.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?