Според началника на кабинета на министър-председателя:

Случаят "Буда" целял да внуши принадлежност на Борисов към ДС

"Няма скрити факти от биографията на премиера, ясно е какво е работил..."

Румяна Бъчварова

Скандалът покрай публикуваните от "Биволъ" документи, показващи, че през 90-те настоящит премиер Бойко Борисов е бил оперативно-интересен за службите и е станал обект на стриктно наблюдение за определяне на "приоритетната му престъпна ориентация" всъщност целял да внуши на публиката негова принадлежност към ДС.

Така разтълкува събитията от последната седмица началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова пред БНТ в събота.

Според нея се търсело внушение, че Борисов е сътрудничил на тайните служби преди 1989 г., за да бъде компрометирана репутацията му. Бъчварова обаче изтъкна, че от публикуваните документи става достатъчно ясно, че премиерът е сътрудничил на "демократичните служби" по времето на кабинета "Костов".

Подобно на позицията на вътрешния министър Цветан Цветанов, тя също констатира, че случаят е показателен за "политическите нрави" в България, заключвайки, "че сме много далеч от честната политическа битка преди изборите".

Бъчварова обаче изобщо не коментира съдържанието на публикуваните досега три документа, което ясно разкрива, че в края на 1996 г. Борисов е предложен от настоящия главен секретар на ДАНС Младен Георгиев за информатор на ЦСБОП. През февруари 1997 г. тогавашният охранител става обект на дело за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда". Последният материал пък даваше яснота около поставените задачи на това дело – да бъде изяснена дейността на Борисов и кръговете, в които се движи, след което евентуално да се пристъпи към "реализация".

Нито водещите Асен и Сибина Григорови, нито гостенката им решиха да включат тези обстоятелства в анализа си, съсредоточавайки се само върху начина, по който се публикуват въпросните документи – "на час по лъжичка".

Според Бъчварова фактът, че тази информация се огласява половин година преди изборите недвусмислено показвал, че вдъхновителите на скандала искат да предизвикат по-дълготраен медиен шум и да планират следващите си ходове, ако не се стигне до желания ефект.

"Последните години се доказва, че този подход не работи достатъчно добре – този, който е оклеветен понякога става по-симпатичен, отколкиото е бил пртеди да излезе този компромат, а тогава, когато е ясно кой стои за д него, той губи, затова обикновено се използва или анонимна, или трета страна", добави началникът на политическия кабинет на Борисов.

Бъчварова се придържаше към последователно изразените позиции на Борисов, Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров, които през седмицата на няколко пъти откровено омаловажиха информацията от публикуваните документи, свързвайки интереса на ЦСБОП към личността на премиера ту с взрива на джипа на Цветелина Бориславова през март 1997 г., ту с клиентите на охранителния бизнес на Борисов.

"Няма скрити факти от биографията на премиера, ясно е какво е работил...", обобщи Бъчварова, репликирана от Асен Григоров, че хората знаели, че Борисов не е бил "пианист под прикритие" през 90-те. Той дори заключи, че по негови наблюдения всички "дясно мислещи" били "на страната на Борисов" в този случай и смятали, че става въпрос за поредния компромат.

Споделяне

Още по темата

Още от България