Случаят на полиомиелит в България е първият в Европа от 1998 г., алармира Световната здравна организация

Откритият полиомиелит в неимунизирано бебе в България е първият случай в Европа от 1998 г., съобщи Световната здравна организация днес, като уточни, че вирусът е внесен от Индия.

Добрият контрол от страна на местните власти е позволил бързо да се реагира на този случай, заяви д-р Стивън Василак, координатор на програмата за изкореняване на детския паралич, цитиран от АП.

На 17 април българските здравни власти идентифицират вируса у 13-месечно ромско бебе в Бургас. Незабавно са ваксинирани останалите бебета в ромската общност. СЗО е уведомена шест дни по-късно, припомня агенцията.

Лабораториите в Париж, Рим и Атланта /Джорджия, САЩ/ чрез генетичен анализ са идентифицирали вируса като тип 1, проследявайки го до северна Индия, се казва в комюнике на европейския регионален щаб на СЗО в датската столица.

"Фактът, че вирусът е внесен от Индия, показва колко са важни световните кампании за ваксинация", подчертава в комюникето говорителят на СЗО Джордж Облапенко.

Това е първият случай на полиомиелит, регистриран в Европа след ноември 1998 г, когато вирусът е открит в турска провинция покрай границата с Иран.

Полиомиелитът е изкоренен в 155 страни, включително цяла Северна и Южна Америка, Китай и Австралия, но дори децата в страните, чисти от вируса, трябва да бъдат имунизирани, защото заразени пътници лесно могат да разпространят инфекцията, посочва АП.

Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?