Случаят "Рогозин" разпали конфликта между президент и премиер в Румъния

САЩ определиха заплахите на руския вицепремиер като "разпалваща реторика, която не е от полза"

Президентът на Румъния покани правителството на урок по външна политика, след като министър-председателят каза, че той лично е затворил националното въздушно пространство за високопоставен руски служител, предаде агенция Асошиейтед прес.

Президентът Траян Бъсеску покани премиера Виктор Понта и ключови министри на среща днес, за да "изясни въпроси за външната политика, сигурност и отбрана". Като президент, Бъсеску е върховен главнокомандващ и отговорен за външната политика.

Понта каза, че той е предотвратил навлизането в румънското въздушно пространство на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин през уикенда, докато Бъсеску е бил зает с предизборната кампания.

Рогозин е един от руските високопоставени служители, срещу които бяха наложени санкции от ЕС и Съединените щати в отговор на украинската криза.

Румънският премиер Виктор Понта съобщи на свой ред, че ще поиска от държавния глава Траян Бъсеску да свика Върховния съвет по национална отбрана, информира агенция Аджерпрес.

Изявленията на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин по адрес на Румъния са "разпалваща реторика", заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки, като добави, че не знае САЩ да имат участие в забраната на достъпа на руския вицепремиер до румънското въздушно пространство, предаде същевременно румънската агенция Медиафакс.

На въпрос каква е реакцията на САЩ спрямо изявленията на Рогозин, който написа в Туитър, че следващия път ще дойде в Румъния със стратегически бомбардировач, след като му беше забранен достъпът до румънското въздушно пространство, Джен Псаки заяви: "Със сигурност не смятаме, че този тип разпалваща реторика е от полза".

"Знам, че той беше на посещение в Молдова в този момент. Очевидно е, че в тази зона подкрепяме и ще продължаваме да подкрепяме постигането на всеобхватно споразумение относно конфликта, което да гарантира суверенитета и териториалната цялост на Молдова, осигурявайки същевременно специален статут на Приднестровието", заяви говорителят на Държавния департамент.

Запитана дали САЩ са имали някаква роля в забраната на достъпа до въздушното пространство на Румъния за самолета, на борда на който се намирал Рогозин, Джен Псаки уточни, че не е запозната с такова нещо.

"Не, доколкото знам аз. Ще проверя, но е малко вероятно", посочи тя.

"Румъния по искане на САЩ затвори въздушното си пространство за моя полет. Украйна отново не ми разрешава. Следващия път ще летя с ТУ-160", заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в послание, публикувано в Туитър в събота.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?