Чешкият премиер Петър Нечас:

Случаят с ЧЕЗ в България е политическа игра

Бойко Борисов и Петър Нечас по време на обща пресконференция в Прага през октомври 2011 година

Сложната ситуация в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, не е нищо друго освен политическа игра на хората от висшите кръгове на властта в страната. Това заявява министър-председателят на Чешката република Петър Нечас в интервю за чешкия вестник "Право", цитирано от БТА в сряда.

Нечас е дълбоко убеден, "че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос".

Чешката държава е собственик на контролния пакет в ЧЕЗ, която е единственият доставчик на електроенергия в Западна България. Нечас вече заяви веднъж, че проблемът с чешката компания в България е изключително политизиран.

"Ако погледнете структурата на цените на енергията в България, ще установите, че не разпределителят ЧЕЗ, а енергията от възобновяеми източници има много по-голям дял за растежа им", казва в интервюто чешкият премиер.

"Освен това можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история", отбелязва Нечас и добавя, че обвиненията на българския главен прокурор срещу ЧЕЗ не са разследвани от независим регулаторен орган.

"Никой освен независим регулатор не може да отнеме лиценза. Можем само да се надяваме, че България ще действа според принципите на върховенството на правото и европейските стандарти", казва премиерът и припомня, че страната му се е застъпила за присъединяването на България към шенгенското пространство.

Изданието припомня, че кабинетът "Борисов" подаде оставка на 20 февруари заради масовите протести срещу високите цени на тока, които отчасти бяха насочени срещу местния клон на ЧЕЗ, който обслужва и абонатите в столицата София.

Българските власти започнаха процедура срещу ЧЕЗ, която може да доведе до отнемането на лиценза на електроразпределителното дружество. Чешката компания обяви, че не е нарушили Закона за обществените поръчки. От централата на ЧЕЗ в Прага също отхвърлиха обвиненията в България.

Регулаторът заяви, че повечето от критиките са неоснователни, и допълни, че цените на електричеството в България се определят от регулаторния орган. По-голямото потребление на ток и по-високите сметки са резултат от по-дългия период на отчитане през декември, добавиха още от компанията, припомня чешкото списание "Право".

Споделяне

Още по темата

Още от България