Случаят с изнесените от МВР лични данни стига до парламента

Случаят с изнесените от МВР лични данни стига до парламента

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще прецени  дали да се занимае с “изключително важния въпрос” за изнасянето на лични данни от МВР. “След приключването на отпуската това ще бъде един от въпросите, който ще бъде предложен в комисията. Ако решим да се занимаваме, ще го направим”, съобщи във вторник шефът на комисията Николай Свинаров (НДСВ) пред Mediapool.

В края на миналата седмица от ведомството на Румен Петков оповестиха  лични данни на двама британски журналисти от ББС, заснели “тенденциозния”, според МВР, репортаж за трафик на бебета във Варна. За да “изобличи” чужденците, които, по думите на министъра, водят “клеветническа кампания” срещу България, силовото ведомство използва информация от Интерпол, представляваща служебна тайна. Затова и няколко правозащитници поискаха прокуратурата да се самосезира за извършено закононарушение, но до момента от държавното обвинение няма официална реакция.  

“Изнасянето на лични данни от МВР е изключително важен въпрос. За съжаление не само МВР като оператор с лични данни има проблеми в това отношение”,  коментира Николай Свинаров. Той изтъкна проблемите с държаната Комисия за защита на личните данни, около която преди време избухна скандал, че не върши никаква работа, а се занимава предимно с покупка на автомобили, обзавеждане и т.н. Парламентът още не е задвижил процедурата по избор на нов състав на комисията.

“Всички оператори на лични данни имат своите вини, но при неработеща комисия няма нищо учудващо в това”, смята Свинаров.

Той обаче отказа да говори повече пред медии за действията на МВР по този случай, защото средствата за масова информация “имат най-голям принос за неспазване на закона за защита на личните данни”.

Като юрист Николай Свинаров препоръча държавните институции да се възползват от законовото си правото да завеждат регресивен иск срещу свои служители, когато ведомството е принудено да плати обезщетение по вина на подчинен.

“Този проблем важи за много от секторите, в които държавата отговаря за виновно поведение на свои служители, от които впоследствие не се търси регрес”, добави Свинаров.

Преди ден вътрешният министър Румен Петков съобщи, че до края на седмицата ще бъдат оповестени всички случаи, в които чужди граждани са сигнализирали, че са ограбени, “а впоследствие на митницата при отпътуването се оказва, че обектът на кражбата е в тях”. Петков обеща да бъде “безкомпромисен”, тъй като ставало дума за “очерняне” на държавата.  Не е ясно ще бъдат ли публикувани дати на раждане, номера на паспорти и съдебни досиета, както в случая с журналистите от ББС.

Споделяне

Още по темата

Още от България