Случаят с Павел Чернев още не е докладван на главния прокурор

На 22-годишния Явор Доков, който казва, че депутатът от “Атака” Павел Чернев се саморазправил с него, е нанесен побой. Това е първоначалното заключение на съдебните медици в Пазарджик, оповестено във вторник, по повод петъчния инцидент на автомагистрала “Тракия”, за който лидерът на националистите Волен Сидеров твърди, че бил опит за покушение срещу живота му.

МВР е готово с проверката по случая с Павел Чернев, заяви във вторник вътрешният министър Румен Петков. Информацията обаче ще бъде изнесена първо пред Народното събрание, където Петков бе поканен от председателя на ПГ на БСП Михаил Миков. Изслушването ще бъде в сряда.

Към момента все още няма официален доклад до главния прокурор Борис Велчев.

Химическите и автотехническите експертизи вече са готови и всички материалите по случая са докладвани на прокуратурата в Пазарджик. Първоначалното заключение на Съдебна медицина е, че Явор Доков е бил бит по главата, а освен това са открити и хематоми по тялото му, заявиха полицейски източници. От прокуратурата е назначен допълнителен медицински преглед.

По неофициална информация, има неволни свидетели на инцидента, които вече са разпитани. Окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов не отрече, но и не потвърди това.

След среща с пострадалия Явор Доков и баща му Ромео Доков председателят на парламента Георги Пирински заяви, че никоя българска институция и политик не може да допусне гражданите в България да се чувстват беззащитни, като се оставят без последици подобни инциденти.

Запитан дали ще бъде свален депутатския имунитет на Павел Чернев, Пирински припомни, че това може да стане с искане на главния прокурор.

Очаквам той да предприеме законовите действия, след като му бъде докладван случаят, каза шефът на НС. На въпрос не е ли време да се въведе психотест за кандидат-депутатите Пирински каза, че е нужно да се прецизират процедурите, по които кандидатите за народни представители да доказват психическото и физическото си състояние.

Инцидентът на автомагистрала “Тракия” е станал в петък вечерта преди тунела “Траянови врата” в близост до Пазарджик.

След леко засичане между кола на телевизия СКАТ, шофирана от Чернев, в която се е возил и лидерът на “Атака” Волен Сидеров, с Форд с варненска регистрация, депутатът се е саморазправил с 22-годишния шофьор на Форда Явор Доков. Той счупил с юмрук стъклото на колата и срязал с нож гумите ѝ. В колата се возел 84-годишният дядо на младежа, който бил откарван в болница заради тежко заболяване, твърдят Докови.

С друга кола напред се движел и бащата на младежа – Ромео Доков, който, като разбрал за инцидента със сина му по телефона, веднага се обадил на полицията.

Управляващото мнозинство възнамерява да приеме и декларация на парламента, с която да обяви, че очаква от МВР и прокуратурата бързи и решителни действия за търсене на отговорност от депутатите Волен Сидеров и Павел Чернев за тяхната “брутална хулиганска проява”. Посочва се, че извършеното е продължение на поредица агресивни стъпки на “Атака” в  Народното събрание, в Европейския парламент, на национални чествания и други публични прояви.

В декларацията ще е се казва още, че е смайваща изумителната арогантност, с която депутатите са се опитали да се представят като жертви на атентат. Това възмутително поведение трябва категорично да бъде осъдено като недопустимо и противоречащо на всякакви норми на цивилизовано поведение, ще се казва в декларацията. Текстът е бил изготвен от левицата и даден за съгласуване на партньорите от НДСВ и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?