"Случаят Саакашвили" - началото на края за Порошенко

Порошенко и Саакашвили по времето, когато още бяха приятели

Обискът в жилището му, показното залавяне от специални сили и обвиненията от страна на украинската прокуратура срещу Михаил Саакашвили породиха повече въпроси, отколкото отговори. От една страна, бившият президент на Грузия е обвинен, че е съдействал на организирани престъпни групировки в Украйна с пари на избягалия в Русия олигарх Сергий Курченко. От друга, вината му тепърва предстои да бъде доказана. Мъчейки се да неутрализират Саакашвили още сега, президентът Порошенко и екипът му влошават най-вече собственото си положение.

 

Защо му е на олигарха Курченко революция в Украйна?

 

Генералната прокуратура на Украйна (ГПУ) твърди, че протестните акции на Саакашвили са били финансирани от Сергий Курченко, един от най-близките съратници на Виктор Янукович. "Младоолигархът", както го наричат в страната му, в момента се намира в Русия.

 

Той бил изпратил на бившия грузински лидер чрез най-доверения му приближен към 500 000 щатски долара. ГПУ подкрепя обвиненията със записи от телефонни разговори, чиято автентичност впрочем следствието трябва да аргументира в съда.

 

Възможно ли е Михаил Саакашвили да вземе пари от Сергий Курченко? Естествено няма как да го изключим. Михо не е олигарх и от година и половина официално е без работа. А за организиране на протести трябват средства. Не бива да изключваме също, че в стремеж да запази бизнес влиянието си в Украйна Курченко може би е дал на Саакашвили пари за революция.

 

Нямаше ли обаче да е по-лесно за "младоолигарха" да си "реши" всички проблеми чрез сегашната власт? Така постъпиха навремето бившите съратници на Янукович, останали в Украйна - Ринат Ахметов, Борис Колесников, Сергий Льовочкин, Юрий Бойко.

 

И ето главния въпрос в цялата тая история: защо му е притрябвало на Курченко да залага на Саакашвили? Последният, дори да стане революция, не би могъл да получи нито място в Радата, нито креслото на украинския президент. Какви гаранции би дал политикът на олигарха беглец? Никакви.

 

Единственото читаво обяснение гласи, че Русия е искала чрез Серхий Курченко да организира протести в Украйна. Ако е така, очертава се една възможна логика в действията му. Но пак повтарям: тази версия ще е стабилна, само ако в съда се докаже, че аудиозаписите, огласени от Генералната прокуратура, са автентични.

 

Саакашвили за Порошенко е като Тимошенко за Янукович

 

През 2010 г., веднага след победата на Янукович в президентските избори, един от най-близките хора на предишния държавен лидер Юшченко го посъветва да не закача победената си съперничка Юлия Тимошенко. Защото щял да си изпати много зле. Новоизбраният кимна с глава - и подреди всичко, както си знае: Юля се озова в следствения изолатор, после и в лагер.

 

Порошенко май си е наумил да повтори същата грешка. Той покани Саакашвили в Украйна, но по-късно се скара с него. През лятото отне и украинското гражданство на Михо, с което вече престъпи чертата. Всяка следваща стъпка на украинския президент само тласка нещата в задънена улица.

 

Борбата на украинската власт с Михаил Саакашвили едва ли ще приключи със затвор или депортиране за бившия грузински президент. Благодарение на днешните управляващи в Украйна Михо се оформи като опозиционен политик и се превърна от условен "ядрен реактор" в условно "ядрено оръжие". Обкръжението на Порошенко се надяваше Саакашвили да стане "витрина на реформите", осъществени от Петро Олексийович. Витрината обаче показа друго - и лъсна една късогледа, корумпирана и алчна власт.

 

Саакашвили може да стане "гробар" за президентското управление на Порошенко. Бившият грузински лидер знае като никой друг как работи държавната машина на Украйна. Нещо повече, обвиненията на ГПУ го карат да мине към активни действия. Не само протести, но и борба срещу Порошенко на международната арена. На първо място в САЩ, които следят с недоумение сегашните събития в Украйна около Националното антикорупционно бюро (публичен скандал заради конфликт между силовите структури, б. пр.). С една дума, "ядреното оръжие" е активирано. Не се знае обаче какви може да са последиците.

 

Ще има ли трети Майдан в Украйна?

 

След като Службата за сигурност на Украйна (ССУ) задържа Саакашвили и негови симпатизанти го освободиха със сила, Михаил Николозович прикани генералния прокурор Юрий Луценко и шефа на ССУ Васил Грицак да подадат оставка, като заплаши властите с нов Майдан.

 

Украинците обаче едва ли ще наизлязат масово из улиците в подкрепа на Саакашвили. Майданът в Украйна не се събира, за да защити едни или други политици. Той се събира, щом хората усетят свободата си ограничена и изгубят доверие към властта - корумпирана, дребнава, затънала в делба на държавни пари под масата.

 

Повела борба срещу Саакашвили, днес украинската власт си играе с огъня. След като заяви, че политикът е бил финансиран от Сергий Курченко, Генералната прокуратура ще трябва да докаже вината на Михо. От това дали ще сполучи, зависят не само политическите перспективи на грузинския експрезидент, но и политическото бъдеще на Петро Порошенко.

 

* * *

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло (бел. на медията).

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?