Слух "продава" ДЗИ, от компанията отрекоха

Слух "продава" ДЗИ, от компанията отрекоха

Белгийската банково-застрахователна група KBC е обявила за продан българската застрахователна компания ДЗИ, като се очаква продажбата да приключи до края на годината. Тази информация с неназован източник обикаля от няколко дни българските медии, като достигна и до белгийските.

В България групата KBC притежава близо 96% от ДЗИ и е 100% собственик на СИБанк.

Това е напълно безпочвен слух, който не знаем откъде е тръгнал и какво цели. Групата не планира да продава бизнеса си в България, казаха за Mediapool от СИБанк, като се позоваха на централата на групата в Белгия, откъдето също са отрекли да има такова решение.

В стратегията на бизнеса на белгийската група като основни остават подразделенията ѝ освен в Белгия, в Чехия, Словакия, Унгария и България. Освен това не е практика на компанията да се разделя с част от бизнеса си в дадена страна, тя или присъства на финансовия пазар с целия набор услуги, или не присъства, обясниха още от СИБанк.

KBC е в процес на разделяне с бизнеса си в Полша, което може да си види и от сайта на групата. Това става след като миналата година KBC получи държавна помощ от провинциалното фламандско правителство срещу план за преструктуриране. В този план не влиза продажбата на активи на групата в България.

КВС влезе в България през 2007 г., когато купи мажоритарен дял в ДЗИ на покойния бизнесмен Емил Кюлев и едновременно с това придоби и мажоритарен дял в СИБанк. Впоследствие групата увеличи дела си в застрахователната компания до близо 96%, а в края на 2010 г. тя стана собственик на 100% от банката.

Самата финансова група е една от най-големите в Белгия с клонове в цяла Европа, особено в Централна и Източна Европа. Тя има 54 хил. служители и 12 млн. клиенти.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?