Слухове за ареста на Роман Абрамович в САЩ сринаха акциите на негови компании

Роман Абрамович

Руският олигарх и собственик на футболния клуб Челси от десет години Роман Абрамович е бил арестуван в САЩ, съобщиха сензационно руски медии, като вестта тръгна от руската агенция РБК-ТВ, която се позова на свои източници.

Според агенцията арестът вероятно е свързан с бизнеса на олигарха или със смъртта на Борис Березовски.

Представителят на Абрамович Джон Ман опроверга информацията. По-късно тя бе опровергана и от централата на ФБР.

Последиците от слуха се отразиха лошо на акциите на едни от най-ценните компании, в които Абрамович има сериозно участие. Към 15.30 часа по Гринуич на Лондонската борса акциите на "Евраз" поевтиняха с повече от 5%, а на "Норникел" - в Москва - с около 2%.

В последните дни името на Абрамович беше споменавано във връзка със смъртта на Борис Березовски. През 2012 г. собственикът на Челски спечели "делото на века" в Лондон срещу покойния олигарх. Обект на спора бяха най-големите руски активи и сред тях на "Сибнефт" и на РУСАЛ, които през 2001-2004 г. Борис Березовски заедно с бизнеспартньора си - грузинецът Бадри Патаркацишвили (също покойник повече от година) беше принуден да продаде. Както твърдеше Березовски, тези активи са били продадени няколко пъти по-евтино от реалната им стойност заради натиска и заплахите от страна на Абрамович. Березовски искаше обезщетение от 5.5 млрд. долара. Березовски загуби делото миналата година, което му струваше около 100 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?