Слухове за ареста на Роман Абрамович в САЩ сринаха акциите на негови компании

Роман Абрамович

Руският олигарх и собственик на футболния клуб Челси от десет години Роман Абрамович е бил арестуван в САЩ, съобщиха сензационно руски медии, като вестта тръгна от руската агенция РБК-ТВ, която се позова на свои източници.

Според агенцията арестът вероятно е свързан с бизнеса на олигарха или със смъртта на Борис Березовски.

Представителят на Абрамович Джон Ман опроверга информацията. По-късно тя бе опровергана и от централата на ФБР.

Последиците от слуха се отразиха лошо на акциите на едни от най-ценните компании, в които Абрамович има сериозно участие. Към 15.30 часа по Гринуич на Лондонската борса акциите на "Евраз" поевтиняха с повече от 5%, а на "Норникел" - в Москва - с около 2%.

В последните дни името на Абрамович беше споменавано във връзка със смъртта на Борис Березовски. През 2012 г. собственикът на Челски спечели "делото на века" в Лондон срещу покойния олигарх. Обект на спора бяха най-големите руски активи и сред тях на "Сибнефт" и на РУСАЛ, които през 2001-2004 г. Борис Березовски заедно с бизнеспартньора си - грузинецът Бадри Патаркацишвили (също покойник повече от година) беше принуден да продаде. Както твърдеше Березовски, тези активи са били продадени няколко пъти по-евтино от реалната им стойност заради натиска и заплахите от страна на Абрамович. Березовски искаше обезщетение от 5.5 млрд. долара. Березовски загуби делото миналата година, което му струваше около 100 млн. долара.

Споделяне

Още от Свят