Слухове за ново влошаване на здравето на папата разтревожиха Ватикана

Здравословното състояние на папа Йоан-Павел Втори се влошава и предизвиква тревога в навечерието на Великден, предаде във вторник Франс прес.

"Състоянието на папата е по-сериозно, отколкото в периода, когато беше в болница", твърди теологът Орацио Петросило, експерт по въпросите на Ватикана във в. Месаджеро. Петросило потвърждава всеобщата тревога за здравето на папата, която поражда слухове за нова хоспитализация на Светия отец и дори за скорошната му кончина.

Въпреки че лекарите уверяват, че състоянието на папата не се е влошило през последните дни, италианските вестници твърдят, че здравето му отново е предизвикало тревога вчера. Някои ежедневници отбелязват, че тръбичката в трахеята на Светият отец трябва да бъде сменена.

Според някои от слуховете, които се разпространяват от понеделник вечерта в Рим, главата на Римокатолическата църква отново е приет в болницата Джемели, където от 1 февруари насам вече прекара 28 дни. Според други слухове той дори вече е починал. Тези слухове явно са били взети достатъчно насериозно, за да бъдат изпратени през нощта телевизионни екипи във Ватикана и в болницата Джемели.

Състоянието му със сигурност ще изключи участието му в повечето церемонии през Страстната седмица. По-рано във вторник Ватикана потвърди, че общата аудиенция в сряда, която традиционно се ръководи от папата, няма да се състои и тази седмица. Аудиенцията вече беше отменена неколкократно през последните седмици зарази хоспитализациите на папата, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?