Слухове за сливане на Националната банка на Гърция и Юробанк

Слухове за сливане на Националната банка на Гърция и Юробанк

Атинската борса обяви, че е прекратила търговията с акции на Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) и на Юробанк (Eurobank), които са съответно първата и третата банка в страната, на фона на слухове за сливането им, предаде Франс прес в петък.

Това временно спиране на трансакциите с книжата на двете банки бе решено по молба на Комисията по борсовите операции в очакване на информация от двете институции, се уточнява в комюнике на борсата.

В края на сутрешната търговия акциите и на двете банки се бяха повишили силно - със 7,34 на сто на Юробанк и с 4,48 на сто на Националната банка на Гърция най-вече заради информация, разпространена от гръцки блог, че двете банки се сливат.

National bank of Greece (NBG) е собственик на българската ОББ, а Eurobank - на Пощенска банка.

Според Ройтерс от сливането на двете банки би се получила финансова институция със 109 млрд. евро кредити, 89 млрд. евро депозити, 178 млрд. евро активи и 944 клона в Гърция.

Гръцките банки са под натиск за консолидация след големите загуби, които реализираха заради отписването на държавен дълг от балансите им, включително изтичането на депозити и нарастването на лошите кредити.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани