Слухове за внос на китайски мед сринали цените на българския

Слухове за масов внос на китайски мед в България са сринали цените на българския продукт, оплакаха се във вторник от Българския пчеларски съюз. В началото на сезона изкупната цена на килограм мед е била 3.20 -3.30 лв., а в момента е свалена до 1.60 - 1.80 лв. при положение, че тазгодишния добив ще е с 20 - 30% по-малък от миналата година, посочиха от съюза.

Препоръчителната минимална цена за меда от реколта 2004, обявена от съюза, е 2.80 - 3 лв.

Месец - два след началото на изкупната кампания засилено се заговори, че в Европа и в България навлиза китайският мед и търговците започнаха да смъкват цените до 2.60 лв. за килограм, а след като ЕС определи квота за внос на китайския мед, цените допълнително намаляха, заяви председателят на пчеларския съюз Стефан Стефанов.

Проверка на съюза е установила, че в България китайски мед не е внасян легално, защото вносното мито надхвърля 40 процента.

Пчеларите настояха държавата да подпомогне с целенасочено кредитиране бранша, защото той бил сериозно износно перо. По думите на Стефанов, от изнесените близо 9000 т мед през миналата година валутните приходи в хазната са надхвърлили 20 млн. евро. Според него никой от животновъдните продукти, които се субсидират много повече, не надхвърля тези приходи.

В момента с пчелния бизнес у нас са заети около 50 000 семейства. По данни на пчеларския съюз, за поддържане на екологичното равновесие в приротата в България са необходими около 1 млн.пчелни семейства, което ще осигури работа на още 20-30 хил. семейства. При постигане на тази бройка България ще върне позициите си за износ на 15-18 хил. т мед и 40 - 50 млн. евро валутни постъпления.

За да защити бранша и пазара от фалшификатори на мед, пчеларският съюз е започнал кампания за набиране на средства, с които да се въведе система за качество със знака на съюза. Пчеларите на можаха да кажат какъв процент от предлагания мед на пазара в момента е фруктоза, но напомниха, че истинският мед е много по-гъст от фалшификата. Българският пчеларски съюз ще пусне в действие собствена лаборатория и съвместно с Националната ветеринарномедицинска служба ще извършва контрол по магазини и пазари.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?