Слуховете за лекарската емиграция са силно преувеличени

Броят на медиците у нас е относително постоянен, а не всяко удостоверение за работа в чужбина означава емигрирал лекар

Слуховете за лекарската емиграция са силно преувеличени

В последните години броят на лекарите в страната е устойчив. Няма тенденция на намаляване, нито темпът и броят на напускащите да работят в чужбина са толкова тревожни, колкото често се чува в публичното пространство. Това показват данните от регистъра на Българския лекарски съюз, коментира пред Mediapool главният секретар на съсловната лекарска организация д-р Стоян Борисов.

Преди два дни НСИ отчете спад в броя на лекарите за първи път в последните години, след като от 2010 г. насам данните са за плавно нарастващ брой на медиците у нас.

Колко са лекарите в страната?

По данни на НСИ в края на 2018 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в страната практикуват 29 667 лекари спрямо 30 078 лекари към края на 2017 година. Данните от регистъра на БЛС показват устойчив брой от около 31 500 лекари в последните години. Откъде идва разликата от около 2000 души?

НСИ отчита брой лекари на основен трудов договор, а Лекарския съюз отчита регистрирани в организацията лекари, които редовно си плащат членския внос.

Членството в БЛС е задължително за всеки, който практикува лекарската професия, но не всички лекари в страната практикуват като медици. Част от тях работят в администрацията на Министерството на здравеопазването, НЗОК и техните районни подразделения – здравните инспекции и районните здравни каси, различни учреждения. Така или иначе и по данни на НСИ, и по данни на БЛС броят на лекарите е относително постоянен в последните години, като статистиката дори отчита обща положителна тенденция в броя на лекарите на основен трудов договор.

Спекулира се по въпроса с напускащите лекари

“По въпроса с напускащите страната лекари също доста се спекулира“, коментира Борисов.

По думите му никой не може да даде точна статистика колко лекари напускат България и за какъв период от време.

“Всички статистики се водят на базата на едни удостоверения, които в БЛС издаваме за работа в чужбина. Но такива удостоверения се издават и на хора, които отиват на временни курсове и квалификации за седмица, месец или на годишна специализация. Например в момента е модерна роботизираната хирургия, особено в гинекологията. Не можеш да работиш с този апарат, ако не изкараш оторизиран курс в чужбина. Този курс се провежда само за няколко дни. Но отново е нужно такова удостоверение“, обясни Борисов.

Той посочи, че в последните години има тенденция лекари да ходят да работят в чужбина, предимно в Германия и Великобритания, за определени часове в месеца или за уикендите – петък, събота и неделя. “Това важи особено за анестезиолозите. Поемат им пътя, летят със самолет - петък, съобата и неделя дават дежурства и след това се прибират и през седмицата си работят в България“, разказа той.

390 издадени удостоверения не са 390 емигрирали лекари

Заради това, но и заради много други фактори, броят на удостоверенията, които БЛС издава за работа в чужбина, не формира автоматично броят на емигриращите лекари. От началото на 2019 година БЛС е издал 232 такива удостоверения, за 2018 – 391, за 2017 – 388. Преди това, в периода 2010-2015 година има бум на издадените удостоверения – по около 500 годишно, още по-рано – през 2008 година са издадени 327 удостоверения.

Борисов обяснява, че понякога един лекар получава по 2-3 удостоверения годишно, тъй като се налага преиздаване. Документът е със срок 3 месеца и понякога лекарите взимат документа, но не успяват да си намерят работа в чужбина, след това си издават ново и продължават търсенето. Част от лекарите взимат удостоверение само за да си направят регистрация в съответната лекарска колегия на страна от ЕС, защото това би им помогнало да си намерят по-лесно работа.

“У нас има много чуждестранни студенти – турци, индийци и др., които са от държави извън ЕС и когато завършват преминават изпит за владеене на български и им се разрешава да работят в България, съответно им се издава документ за членство в БЛС. След няколко месеца те си намират работа в страна от ЕС и те също получават удостоверения от БЛС за работа, така че те също влизат в общата бройка от 390 души“, обяснява Борисов.

По думите му поне 30-40 удостоверения от общата годишна бройка са за чужденци, завършили в България и още около 15 - 20 са преиздадени удостоверения, отделно са удостоверенията за краткосрочна квалификация в друга държава.

Никой не отчита и броя на връщащите се в страната лекари, а всяка година има такива.

“Освен това не наш е последният документ, с който се заминава в чужбина. След като издадем удостоверенията колегите отиват в МЗ, където им издават документ, че дипломата им е приравнена към дипломата на ЕС и дали всички получават такъв документ нямаме информация“, коментира Борисов.

“Има и лекари, които заминават, но не могат да си намерят работа в чужбина по специалността. Не казвам, че няма такива, които остават. Например в нашата болница млади колеги анестезиолози, които отидоха на специализация по една година във Франция, 80% останаха там. Но това са не повече от 7-8 души за период от 10 години“, посочи той.

Недостигът на лекари е по места и за отделни специалности

Борисов коментира, че в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен няма недостиг на лекари. “Има проблем с лекарите в малките градове, трудно достъпни райони и по определени специалности. Но аз съм завършил през 1983 година и тогава го имаше същият проблем“, посочи той.

“И тогава в отдалечените и малки населени места имаше недостиг на лекари. Тогава имаше разпределение, защо да няма и сега – нека не е 3 години, а 1 или 2, но това е въпрос на политика.. Смятам, че ако се създадат по-добри условия за работа и по-добро заплащане, каквато тенденция има напоследък, по-малко колеги ще се стремят да заминат в чужбина, посочи той.

Борисов коментира, че емиграцията е нормална тенденция за търсене на възможности за реализация при по-добри условия и докато лекарите от Централна и Източна Европа заминават за страни от Западна Европа, то лекарите от държави като Франция, Германия, дори Холандия и Норвегия отиват в САЩ.  

Споделяне

Още по темата

Още от България