Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Слуховете за лекарската емиграция са силно преувеличени

Броят на медиците у нас е относително постоянен, а не всяко удостоверение за работа в чужбина означава емигрирал лекар

9 коментара
Слуховете за лекарската емиграция са силно преувеличени

В последните години броят на лекарите в страната е устойчив. Няма тенденция на намаляване, нито темпът и броят на напускащите да работят в чужбина са толкова тревожни, колкото често се чува в публичното пространство. Това показват данните от регистъра на Българския лекарски съюз, коментира пред Mediapool главният секретар на съсловната лекарска организация д-р Стоян Борисов.

Преди два дни НСИ отчете спад в броя на лекарите за първи път в последните години, след като от 2010 г. насам данните са за плавно нарастващ брой на медиците у нас.

Колко са лекарите в страната?

По данни на НСИ в края на 2018 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в страната практикуват 29 667 лекари спрямо 30 078 лекари към края на 2017 година. Данните от регистъра на БЛС показват устойчив брой от около 31 500 лекари в последните години. Откъде идва разликата от около 2000 души?

НСИ отчита брой лекари на основен трудов договор, а Лекарския съюз отчита регистрирани в организацията лекари, които редовно си плащат членския внос.

Членството в БЛС е задължително за всеки, който практикува лекарската професия, но не всички лекари в страната практикуват като медици. Част от тях работят в администрацията на Министерството на здравеопазването, НЗОК и техните районни подразделения – здравните инспекции и районните здравни каси, различни учреждения. Така или иначе и по данни на НСИ, и по данни на БЛС броят на лекарите е относително постоянен в последните години, като статистиката дори отчита обща положителна тенденция в броя на лекарите на основен трудов договор.

Спекулира се по въпроса с напускащите лекари

“По въпроса с напускащите страната лекари също доста се спекулира“, коментира Борисов.

По думите му никой не може да даде точна статистика колко лекари напускат България и за какъв период от време.

“Всички статистики се водят на базата на едни удостоверения, които в БЛС издаваме за работа в чужбина. Но такива удостоверения се издават и на хора, които отиват на временни курсове и квалификации за седмица, месец или на годишна специализация. Например в момента е модерна роботизираната хирургия, особено в гинекологията. Не можеш да работиш с този апарат, ако не изкараш оторизиран курс в чужбина. Този курс се провежда само за няколко дни. Но отново е нужно такова удостоверение“, обясни Борисов.

Той посочи, че в последните години има тенденция лекари да ходят да работят в чужбина, предимно в Германия и Великобритания, за определени часове в месеца или за уикендите – петък, събота и неделя. “Това важи особено за анестезиолозите. Поемат им пътя, летят със самолет - петък, съобата и неделя дават дежурства и след това се прибират и през седмицата си работят в България“, разказа той.

390 издадени удостоверения не са 390 емигрирали лекари

Заради това, но и заради много други фактори, броят на удостоверенията, които БЛС издава за работа в чужбина, не формира автоматично броят на емигриращите лекари. От началото на 2019 година БЛС е издал 232 такива удостоверения, за 2018 – 391, за 2017 – 388. Преди това, в периода 2010-2015 година има бум на издадените удостоверения – по около 500 годишно, още по-рано – през 2008 година са издадени 327 удостоверения.

Борисов обяснява, че понякога един лекар получава по 2-3 удостоверения годишно, тъй като се налага преиздаване. Документът е със срок 3 месеца и понякога лекарите взимат документа, но не успяват да си намерят работа в чужбина, след това си издават ново и продължават търсенето. Част от лекарите взимат удостоверение само за да си направят регистрация в съответната лекарска колегия на страна от ЕС, защото това би им помогнало да си намерят по-лесно работа.

“У нас има много чуждестранни студенти – турци, индийци и др., които са от държави извън ЕС и когато завършват преминават изпит за владеене на български и им се разрешава да работят в България, съответно им се издава документ за членство в БЛС. След няколко месеца те си намират работа в страна от ЕС и те също получават удостоверения от БЛС за работа, така че те също влизат в общата бройка от 390 души“, обяснява Борисов.

По думите му поне 30-40 удостоверения от общата годишна бройка са за чужденци, завършили в България и още около 15 - 20 са преиздадени удостоверения, отделно са удостоверенията за краткосрочна квалификация в друга държава.

Никой не отчита и броя на връщащите се в страната лекари, а всяка година има такива.

“Освен това не наш е последният документ, с който се заминава в чужбина. След като издадем удостоверенията колегите отиват в МЗ, където им издават документ, че дипломата им е приравнена към дипломата на ЕС и дали всички получават такъв документ нямаме информация“, коментира Борисов.

“Има и лекари, които заминават, но не могат да си намерят работа в чужбина по специалността. Не казвам, че няма такива, които остават. Например в нашата болница млади колеги анестезиолози, които отидоха на специализация по една година във Франция, 80% останаха там. Но това са не повече от 7-8 души за период от 10 години“, посочи той.

Недостигът на лекари е по места и за отделни специалности

Борисов коментира, че в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен няма недостиг на лекари. “Има проблем с лекарите в малките градове, трудно достъпни райони и по определени специалности. Но аз съм завършил през 1983 година и тогава го имаше същият проблем“, посочи той.

“И тогава в отдалечените и малки населени места имаше недостиг на лекари. Тогава имаше разпределение, защо да няма и сега – нека не е 3 години, а 1 или 2, но това е въпрос на политика.. Смятам, че ако се създадат по-добри условия за работа и по-добро заплащане, каквато тенденция има напоследък, по-малко колеги ще се стремят да заминат в чужбина, посочи той.

Борисов коментира, че емиграцията е нормална тенденция за търсене на възможности за реализация при по-добри условия и докато лекарите от Централна и Източна Европа заминават за страни от Западна Европа, то лекарите от държави като Франция, Германия, дори Холандия и Норвегия отиват в САЩ.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Естествено
  #9
  Отговор на коментар #7

  Мики, дали ще разреши да те поправя? Олигархията драги, олигархията. Не демокрацията. ☺

 2. Естествено
  #8
  Отговор на коментар #5

  Така е. Имаме твърде много здравни заведения (според статистиката) и естествено недостига персонал. Но това вече е въпрос на политики.

 3. Лекарите намаляват по-бързо от населението! И застаряват по-бързо също! Да живее демокрацията!

 4. Естествено
  #6
  Отговор на коментар #4

  Само да уточня, че нито съм лекар, нито пенсионер, нито ще се пенсионирам в обозримо бъдеще. Очевидно е, че не бива да се прилагат остарели методи във всички области на човешката дейност. Но в текста си ти приемаш, че "терапевтичните познания" на работещите пенсионери са остарели. Ако е така, то кои са с най-пресни познания? Току що завършилите? Значи те са най-добрите? Съгласен ли си? Аргументирай тезата си, че всички работещите пенсионери са с остарели познания. Всъщност става дума за качеството

 5. Калико Джо
  #5

  Няма проблем, че има по-възрастни лекари и разбира се те са с най-голям опит и ако са активни в професията си ще научават и новите методи и лекарства. Това важи за всяка интелектуална професия. Но също е и вярно, че ниския статус на лекаря у нас, сравнен с всяка друга страна, ще води до емиграция на млади специалисти, и това и става. Но същото и с медсестрите, които са масово над 50 годишни, така че проблем наистина има.

 6. pump it!
  #4
  Отговор на коментар #3

  Очевидно трудно схващаш писан текст!Методология, господстваща през 80те, е не само неприложима, но и недопустима днес!Защо?Не си струва да обяснявам!Твърдя - работещите лекари-пенсионери не познават съвременните терапевтични методики! Можеш сам да си отговориш кой е потърпевшият.И един съвет - не ми приписвай собствените си приумици!Още повече, предния ми текст е налице.Никъде в него дори не споменавам новозавършилите, пък ти си въобрази, че ти ги налагам за лечители!

 7. Естествено
  #3
  Отговор на коментар #2

  И опита няма никакво значение, а? По твоята логика именно току що завършилите би трябвало да са най-добри. Току що са излезли от университета и по твоята логика, би трябвало да знаят най-много. Само, че нищо не могат. И ти го призноваш. Защото вишите учебни заведения дават само минималната база. После започва истинското развитие на специалиста. И не само при лекарите, които впрочем имат и специализация след университета, за да получат пълен ценз, но при всички специалисти. Да си виждал 30-годишен

 8. pump it!
  #2

  Хубаво ги е изговорил секретарят на БЛС - работещите лекари в България били 29 667. Само че - от тези 29 667 колко са пенсионери? Т.е. работещи пенсионери. Това не го е питала Мартина Бозукова! Нека си работят хората. Само че терапевтичните им знания са базирани 30-40-50 години назад. Пък медицината е бързоразвиваща се наука. Подчертавам - наука, не занаят! Затова не ми се вижда добре да те лекуват с методики от 80-90те години на миналия век. А младите лекари(не току-що завършилите) наистина напускат България!

 9. tim
  #1

  Част от хората (и медиите) просто обичат да се жалват. За всичко - от цената на хляба (макар че са на диета) до броя на лекарите. А всъщност българинът НИКОГА не е живял по-добре. БВП през 1989 - 10 млрд долара; сега - 60 млрд долара - 6 ПЪТИ по-висок.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.