Службите докладваха за опасността от тероризъм на президента

Президентът Георги Първанов извика вътрешния министър Георги Петканов, главния секретар на МВР Бойко Борисов и шефовете на специални служби, за да го информират за "оперативната обстановка" в страната преди началото на новия политически сезон.

Във вторник е било докладвано на президента, че "няма промяна в оперативната обстановка" след отправените от ислямисти терористични заплахи към България чрез интернет.

Няма влошаване или подобряване, обстановката е една и съща, поясни министър Петканов. Според него рискът продължава да съществува, но не е нараснал. И второто е, че към днешна дата конкретна информация за терористична заплаха няма, каза още вътрешният министър.

Според официалната информация от прессекретариата на държавния глава срещата е била регулярна, посветена на "готовността на компетентните органи за противодействие на потенциални терористични заплахи".

На срещата при президента във вторник са присъствали още началникът на служба "Военна информация" ген. Пламен Студенков и заместник-директорът на НСБОП полк. Красимир Младенов.

Няма промяна и в предприетите мерките срещу евентуални терористични атаки, тъй като няма промяна в обстановката, каза още вътрешният министър.

На 25 юли, в разгара на кризата с българските заложници в Ирак, Първанов също събра ръководителите на специалните служби, които го информираха какви мерки се предприемат за противодействие на потенциални терористични заплахи. Още тогава бе обявено, че той ще свиква два пъти месечно шефовете на служби. През юли от разузнаването обявиха, че няма конкретни сигнали за терористични заплахи спрямо България, но потенциална опасност винаги има заради участието ни в многонационалните сили в Ирак.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?