Службите на комунистическия режим да бъдат обявени за престъпни, предлага канадски вестник

Известният канадски писател и журналист Ерик Марголис предлага страните от ЕС да обявят за престъпни организации бившите комунистически тайни служби, така както прави в момента полското правителство.

Зловещата сянка на комунистическите тайни служби все още инфектират Източна Европа и Русия, тъй като след разпадането на комунистическата система нейните бивши агенти заедно с ценните им документи и досиета бяха абсорбирани в новите европейски служби за сигурност, пише Марголис в статия в “Торонто сън”, цитирана от Kafene.net.

Много от тях станаха "бизнесмени", като забогатяха чрез изнудване, mродаване на досиета или от създадените от тях частни охранителни фирми. В бившата Източна Германия всеки пети гражданин е бил агент на ЩАЗИ - ефикасната тайна полиция на ГДР. В Румъния, България и Албания техните комунистически тайни служби Секуритате, ДС и Сигурими все още тероризират хората. Шефът на архивите на българското разузнаване, чийто документи трябваше да бъдат разкрити, беше открит мъртъв през ноември, пише Марголис.

Полският премиер Ярослав Качински предложи закон за отстраняване на бивши агенти на комунистическите служби от обществени постове и намаляване или спиране на държавните им пенсии. Нещо повече - законът обявява SB и бившите ѝ агенции за "престъпна организация". Сега е време ЕС да приеме закони подобни на полските, които да обявят за престъпни организации комунистическите тайни служби, а техните политически лидери да бъдат наречени с името "престъпни". Авторът разказва, че когато се срещнал с бивш полски заместник-министър на отбраната, той предложил да разговарят навън, защото в неговия офис “има много слушатели".

Докато се разхождахме, попитах дали комунистите все още представляват заплаха. Той спря и пошепна: "Те си отидоха, но са тук". Запомних завинаги думите му, пише Марголис.

Преди две седмици станахме свидетели на ярък пример на думите на министъра. Варшавският архиепископ Станислав Виелгус беше принуден да се оттегли, след като беше разкрито, че е бил информатор на бившите полски комунистически тайни служби Sluzba Bezpieczenstwa или SB.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?