Службите нямали вина за аферата с Венецуела

Демаршът на един или друг посланик е просто средство за легализиране на информация, смята бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев

Службите нямали вина за аферата с Венецуела

Българските служби не са допуснали сериозни грешки покрай историята с милионите евро, преведени в Инвестбанк от Венецуела. Това заяви бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пред Нова телевизия. Според него самата банка е имала задължение да уведоми ДАНС за преводите.

За случая се разбра, след като американският посланик Ерик Рубин се срещна с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Българските служби са започнали работа след сигнал от американските. ДАНС е започнала пълна проверка на банката и наложила забрана за разпореждане с парите, обясни след срещата Цацаров. Прокуратурата преценява дали да започне разследване за пране на пари.Срещата даде повод на президента Румен Радев да разкритикува правителството, че разбира какво се случва у нас от чуждите дипломати.

Междувременно, в петък посланик Ерик Рубин се срещна и с управителя на Българската народна банка Димитър Радев. Тема на срещата е била борбата с прането на пари, но подробности от разговора не бяха съобщени.

На оперативен език

"Аз не съм сигурен, че ние сме разбрали от посланиците. Преди посланиците да се задействат е имало международен обмен на равнище слециални служби, които са обменили съответната информация и този демарш на един или друг посланик е едно средство за легализиране на информация, която се използва от специалните служби. Това на оперативен език се нарича легализиране на информация", заяви Георгиев.

Сумите са постъпвали в доверителна сметка на адвокат. В четвъртък от Инвестбанк разпространиха позиция, в която заявиха, че не могат да носят отговорност за евентуални нередности, тъй като и сметките, и преводите са били законни.

Заради случая извънпарламентарни партии поискаха оставките на шефовете на служби за сигурност.

Нормално е опозицията да се опитва да намери някакъв начин да уязви тези, които са на власт в момента. Нормално е тези, които са на власт да опитват да се защитават. Професионалистите, от своя страна нямат право да говорят заради ограничения от стриктни законови рамки. Не мисля, че службите са допуснали някакви сериозни грешки”, заяви Георгиев.

Според него Венецуела не е от 36-те страни, които са в санкционния списък на Европейската комисия, нито е сред 52-те страни, които са с дефицити в банковата система.

Въпреки това когато в една доверителна сметка постъпват пари, които за една банка са много, за друга не чак толкова, би трябвало вътрешнобанковата структура за сигурност да сигнализира на Комитет по противодействие на изпиране на пари и финансиране на тероризма, който има задължение да уведоми ДАНС”, заяви Георгиев.

Случаят Гебрев

Българските служби не са спрели разследването на отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, защото нямат желание да го разкрият, а защото понякога ресурсът се изчерпва, каза още Георгиев.

"Изчерпва се капацитетът на служителите, ресурсът, възможностите и затова разследването понякога се спира", заяви той.

Разследването на случая от 2015 г. е спряно година по-късно и възобновено в края на миналата. В четвъртък разследващият сайт "Белингат" публикува информация, според която един от заподозрените за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал е бил у нас при отравянето на Гебрев. Той е пътувал под фалшивото име Сергей Федотов. В действителност мъжът е офицер от руското военно разузнаване ГРУ и се казва Денис Сергеев. Според българските власти само разследващите във Великобритания могат да кажат дали и в двата случая става дума за веществото "Новичок"

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?