Службите разбиха канал за нелегални имигранти в София

Експулсирани са четирима заподозрени като организатори, задържани са десетки бежанци

ДАНС и МВР проведоха мащабна акция срещу организаторите на предполагаем канал за нелегални имигранти в района на Женския пазар в София, съобщиха в сряда от службата за сигурност.

Задържани са четирима души от иракски и сирийски произход по подозрения, че са планирали прехвърлянето на голям брой афганистанци и сирийци от Гърция в България. Разследващите смятат, че те имат и пети съучастник, който в момента не е в страната.

Според предварителната информация нелегалната мрежа е осигурявала "висок стандарт на живот" на организаторите ѝ, но конкретни суми, събирани от имигрантите, не се посочват. От ДАНС подчертават, че разбитият канал е създавал предпоставки за "застрашаване на националната сигурност поради риск от проникване на чужденци от рискови региони, потенциално свързани с терористична и екстремистка дейност".

Проверява се и дали придобиваните от тази дейност средства не са били предназначени за финансиране на тероризъм. Със заповед на шефа на агенцията Димитър Георгиев на четиримата заподозрени е отнето правото за пребиваване в България и са експулсирани. Наложена им е и 5-годишна забраната да влизат в страната.

По време на операцията са били претърсени общо 17 адреса, в които са проверени 81 имигранти. 27 от тях незаконно са влезли на българска територия, а други 20-има са отведени от полицията, за да бъде установена самоличността им. На Държавната агенция "Бежанци" са били предадени 5 деца заедно с двамата им родители. Блокирани за кратко бяха централните ул. "Цар Самуил" и "Св. Св. Кирил и Методий", бул. "Сливница", а арести бяха извършени и в кв. "Ндежда".

В понеделник на магистрала "Тракия", в близост до входа на столицата полицията задържа 120 нелегални имигранти, натоварени в ТИР. Повечето от хората, сред които голяма част жени и малки деца, бяха от сирийски произход. МВР тогава задържа петима от участниците в схемата за превеждане на хора от границата с Турция, през столицата, към страни от Западна Европа.

Междувременно вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира пред журналисти в парламента, че службите работят "по всички линии" срещу каналите за нелегални имигранти. Както е известно затова настояват основно коалиционните партньори от Патриотичния фронт.

"То е проблем, който в цяла Европа съществува. На практика през тези канали върви основния нелегален поток и затова ние се опитваме да се справим с това", заяви силовият вицепремиер в сряда, добавяйки, че "сме идентифицирали всички места, на които има такова присъствие и действаме според ситуацията".

Споделяне