Службите разбиха схема за незаконен износ на онколекарства за стотици милиони

Здравният министър: Акцията доказва, че българските пациенти се лекуват с най-модерни медикаменти

Службите разбиха схема за незаконен износ на онколекарства за стотици милиони

След спешно свикана среща при премиера Бойко Борисов службите се похвалиха в събота с разбита престъпна група за износ на онколекарства и други медикаменти в чужбина от български болници. Според разследващите схемата е ощетила Националната здравноосигурителна каса със стотици милиони левове, тъй като медикаментите са изписвани с фалшиви документи на болни у нас, а след това изнасяни в чужбина. Акцията обхваща болнични аптеки в София, Пловдив, Шумен и Сливница, но не бяха посочени конкретните лечебни заведения. Става въпрос за класическа схема за паралелен износ на лекарства, за каквито от години се говори, че съществуват в българските болници.

Обявяването на резултатите от акцията беше предшествано от свикана спешна среща при премиера Бойко Борисов с участието на финансовия и здравния министър и представители на службите. Разкритията за криминалния паралелен износ идват в момент на силно обществено недоволство срещу въведения мораториум НЗОК да плаща нови лекарства догодина, като засегнати от забраната са именно скъпо струващи онко медикаменти, ползвани в болниците като втора и трета линия на терапия. След съобщаването на резултатите от акцията здравният министър Кирил Ананиев коментира, че тя доказва, че българските граждани се лекуват с най-модерните медикаменти, защото именно такива лекарства са станали обект на износ за страни от Западна Европа.

Седем души са задържани, но веригата от обвиняеми се уточнява

При акцията на ГДБОП и прокуратурата са били претърсени над 60 адреса и са били открити лекарства за милиони левове.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов съобщи, че престъпната група се състои от седем души, които са задържани за 24 часа, но в ГДБОП за разпити са били доведени 20 души.

От ГДБОП и прокуратурата не отхвърлиха възможността в случая да има замесени лекари, болнични директори и различни фармацевтични вериги.

”Няма как този тип разследвания да се започне веднага с привличане на обвиняеми. Следващата седмица ще имате пълната информация какво е предприето. Имаме информация за обособен лидер, но ще дадем информация следващата седмица“, съобщи административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев.

”Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев.

Актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата за засечените нарушения, ще са на стойност над 500 000 лв.

Ананиев: Акцията е доказателство, че българите се лекуват с модерни лекарства

Здравният министър Кирил Ананиев коментира след представянето на резултатите от акцията, че тя е доказателство, че българските пациенти имат достъп до най-модерно лечение.

"Готов съм да водя дебат с всеки, който може да докаже, че лечението, медикаментите, лекарствата, с които лекуваме българските граждани, са по-неефективни и по-некачествени от тези, които се прилагат в Западна Европа. Като пример ще дам резултатите от тази акция - целият обем лекарства, открит при тази акция, е предназначен за страните от Западна Европа", каза той. По думите му потвърждение за това, че българските граждани са лекувани с най-доброто, което се предлага в момента в Европа е и фактът, че лекарствата, които се реекспортират в Западна Европа, там се продават на четири пъти по-висока цена.

"Това, което предвиждаме с бюджета на НЗОК за следващата година, в това число и за лекарствата, е част от цялостната реформа, което ще проведем в системата на здравеопазването. Нашите мерки ще продължат и в останалите сектори от здравеопазването - медицински изделия, болнична помощ, извънболнична помощ. Искаме да създадем една организация и една добре структурирана система на здравеопазването”, посочи той.

По повод мораториума за нови лекарства Ананиев каза, че след акцията вече е убеден, че не става въпрос за спестяване на 25 млн. лева, както се обсъждаше при приемането на бюджета, а за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони левове.

"Ако тези нови лекарства, тези нови молекули се прилагат в 9 от страните членки на ЕС, аз поемам ангажимента десетата страна да бъдем ние. Не бих желал нашата малка страна, закътана в Югоизточна Европа да бъде поле на експерименти за българските граждани", заяви Ананиев.

Валентин Радев: Битката ще бъде жестока

”Четвърти месец наблюдаваме случващото се в сектор ”Здравеопазване“. Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата е постоянна и засилена през третото правителство на Бойко Борисов. Основният мотив за нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства без значително подобряване на услугите“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

”Тепърва ще се чува какво става в сектор ”Здравеопазване“. Това, че сме решени да помогнем на себе си и на нашите съграждани е безспорно. Работата ни е да сведем до минимални граници тези лоши практики. Имаме нужда и от всички медицински работници да застанат на наша страна и да ни помогнат. Тук има много специфична материя“, коментира Радев.

”Битката ще бъде жестока“, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България