Службите решили преди година, че Местан няма нужда от охрана, но му я снели сега

Гардовете били изтеглени по предложение на главния секретар на МВР, твърди Атанас Атанасов

Сн.: БГНЕС

Охраната на Лютви Местан е била свалена по предложение на главния секретар на МВР Георги Костов, който се е позовал на проверка от преди година и три месеца, че няма заплаха за бившия лидер на ДПС. Това каза във вторник председателят на парламентарната вътрешна комисия в оставка Атанас Атанасов (ДСБ). В участието си в сутрешния блок на бТВ той уточни, че назначена от бившия служебен вътрешен министър Йордан Бакалов проверка е установила, че причината за слагането на охраната на Местан - сигнал за готвено покушение от страна на Касим Дал, е напълно фалшив.

Възниква въпросът защо охраната е свалена точно сега, а не преди година и три месеца, коментира Атанасов.

Вече повече от 20 дни държавните институции и ръководители на специалните служби отказват да кажат защо охраната на Местан е снета в деня, в който е изтекъл ултиматумът на Доган (предаден чрез посредника Пеевски) към Местан да подаде оставка като лидер на ДПС.

По думите на Атанасов това е доказателство за обвързаността на службите със сарайско-библиотекарската групировка, като според него главният секретар на МВР Георги Костов ѝ е дори "по-лоялен" от предшественика му на поста Светлозар Лазаров.

Георги Костов, който придружава вътрешния министър Румяна Бъчварова в Пекин, е с изключен телефон и не може да бъде открит за коментар.

Решенията за поставяне и сваляне на охрана на НСО се взимат от комисия, в която участват главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и началникът на НСО, а при необходимост към тях се присъединяват цивилното и военното разузнаване. Досега нито един от участниците не е коментирал казуса, с изключение на шефа на НСО Ангел Антонов, който се ограничи обаче в принципни коментари по темата.

Според Атанасов свалянето на охраната на Местан е добре пресметнато активно мероприятие, като са били преценени какви действия ще предприеме Местан и че ще поиска подкрепа от турското посолство.

"Българската национална сигурност явно зависи само от Ахмед Доган", каза Атанасов.

Единствената форма за граждански контрол на НСО е в парламентарната комисия за спецслужбите с председател Димитър Лазаров от ГЕРБ. Пред Меdiapool Лазаров oтказа да коментира казуса по същество.

В понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев настоя парламентарна комисия да провери решението на Националната служба за охрана (НСО) да свали охраната на Лютви Местан.

От ГЕРБ коментираха неофициално, че ако предложението бъде поставено, ще бъде разгледано на Председателския съвет на Народното събрание, но не се ангажираха с коментар дали са склонни да го подкрепят.

НСО остана единствената служба на подчинение към президента, който също все още не е коментирал по същество казуса с охраната на Местан. Той обаче има право, като отговорен за структурата НСО, да създаде комисия и да получи отговорите. Началникът на НСО се назначава по предложение на правителството и се утвърждава от държавния глава. Според бившия гард от НСО полк. Николай Марков лично премиерът Борисов е наредил да бъде снета охраната на Местан. Шефът на НСО отрече службата да изпълнява политически поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от България