Службите се оправдават за футболните агитки на протеста: Това не е стадион

Службите се оправдават за футболните агитки на протеста: Това не е стадион

"Нямахме конкретна информация", "това не е стадион, има 1000 входа", "организаторите призоваваха към кръвопролитие". Това са част от оправданията на МВР и ДАНС за допуснатите агресивни провокации на многохилядния протест в сряда, въпреки предварителната информация, че там се очаква да дойдат футболни агитки.

Обясненията бяха дадени от главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев по време на среща, поискана от президента Румен Радев заради сблъсъците и полицейското насилие над протестиращи на 2 септември. Тогава бяха задържани 126 души, от които 60 са с криминално досие. Образувани бяха 15 бързи производства. Преди ден държавният глава обяви, че властта е режисирала провокациите, довели до несъразмерно полицейско насилие.

"Преди ние бяхме изградили една тактика да правим филтровъчни пунктове доколкото може, защото това не е зала, това не е спортно съоръжение, където да има строг контрол. Това е триъгълникът на властта, докъдето можеш да стигнеш от 1000 места", каза Иванов.

По думите му, когато има такива пунктове, хората се оплаквали, че така се ограничава правото им на протест, а ако няма – питали защо не се проверява кой отива на протеста.

Президентът подчерта, че преди 2 септември протестът е бил мирен.

Главния секретар на МВР прехвърли вината на самите протестиращи. Обяви, че "всички тези, които се оприличават като организатори, казаха, че протестът трябва да се накървави, че трябва да се действа радикално, че с мирен протест няма да стане".

"Ако сме имали такава конкретна информация за лица, които подготвят безредици, сме щели да ги неутрализираме", каза шефът на ДАНС Димитър Георгиев. 

И той, и главният секретар на МВР заявиха, че не могат да говорят по-конкретно, защото има досъдебни производства и нямат разрешение от наблюдаващите прокурори.

"Мога да уверя българските граждани, че ДАНС си върши работата изцяло по закон. Има достатъчно доказателства там, където сме ангажирани с действия. По отношение на действията и провокациите, главният секретар на МВР описа изчерпателно ситуацията. Както се казва, МВР е на фронтовата линия. Има много граждани, които искат да изразят позицията си, има и провокатори", каза още Георгиев.

Ивайло Иванов обърна внимание, че освен на вербална агресия и замеряне с различни твърди предмети, полицаи са били и хващани за слабините от протестиращи, без това да е видно за камерите на журналистите. Служител е бил настанен и в МВР болница с травма в областта на тестисите от взривно устройство.

"Полицаите се справиха перфектно"

Главният секретар на МВР определи действията на полицията като "перфектно планирана операция и минимален брой щети, полицаите се справиха перфектно, поздравявам ги за техните действия". Допусна обаче да е имало и "прегорели" полицаи.

"За доброто име на полицията, трябва да бъдат издирени и наказани тези служители на полицията, които уронват нейния престиж. Ако това не стане, заради такива единици ще пострада имиджа на цялата полиция. Нашата полиция е почтена. Трябва да има справедливост и обществото да повярва. Българските граждани трябва да живеят с усещането, че полицията гарантира тяхната сигурност, а не е орган за репресии срещу тях", каза Радев и подчерта, че осъжда както насилието над полицаи, така и това над протестиращи.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев каза, че униформените са били пасивни в продължение на около час под канонада от самоделни бомби и всякакви други хвърчащи към тях предмети, за да се запази гражданският мир и се набележат по-ясно най-агресивните лица, присъствали на протеста. 

Преди ден полицаи разказаха, че провокаторите са били видими и останалите протестиращи са се отделили от тях. 

"Не съм видял бит журналист"

Главният секретар на МВР каза, че не е видял да има бити журналисти, въпреки че Димитър Кенаров е с отоци по лицето и е стоял на пл. "Независимост" с белезници повече от час.

Иванов намекна, че е имало хора с журналистически карти, които са хвърляли предмети по полицаите. "Това, че си журналист не означава, че трябва да чупиш и да биеш полицаи. Не съм видял нито един журналист, който да е бит", добави той.

"Прескартата не дава имунитет на никого, когато не изпълнява задълженията си", посочи още Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България