Според Бъчварова исканията на РБ са от "личен характер"

Службите щели да спретнат "гейт“, ако Борисов смени шефовете им

Атанасов: Премиерът знае, че Писанчев и Лазаров са хора на ДПС

Службите щели да спретнат "гейт“, ако Борисов смени шефовете им

След изненадващото съобщение, че няма да сменя шефовете на службите и главния секретар на МВР, премиерът Борисов обясни, че се страхува да уволни Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, защото "до два – три месеца като нищо ще имаме нов полицейски и шпионски скандал“. Опасенията си той изказа в съботния брой на вестник "Преса“, като защити отново назначенията на кабинета "Орешарски“, чиито имена се свързват в публичното пространство с ДПС.

Борисов за пореден път заяви, че шефът на ДАНС и главсекът на вътрешното министерство се стараят много, а всичко, което са вършили преди е в резултат на нареждания от висшестоящи.

Освен калиционните партньори от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, срещу позицията на премиера се обяви и президентът РосенПлевнелиев, който заяви в събота, че е крайно време за промени в ДАНС. 

Министър-председателят обаче засега демонстрира неотстъпчивост, макар че не е привел нито един сериозен аргумент в подкрепа на тезата си. Бурното му възмущение от разработката "Червей", която стана публично достояние благодарение на негово изявление, изненадващо, не доведе до критики към ДАНС, която е източвала информационния масив на МВР. Вместо това Борисов насочи гнева си към председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, разрешила използването на специални разузнавателни средства. Основният виновник за незаконната разработка, според Борисов, е лично предшественикът му Пламен Орешарски, а също бившият вътрешен министър Цветлин Йочев. Като колективно отговорни бяха назовани и двете формации, стоящи зад кабинета "Орешарски".

Лична отговорност за оставането на Писанчев и Лазаров

Премиерът заяви още, че носи пряка отговорност за оставането на Писанчев и Лазаров. "Нося пряка отговорност за тези хора. Виждате, че по разработката "Червей" върви проверка, всичко ще стане ясно. Виновниците трябва да понесат отговорност“, посочи Борисов.

И допълни: "Искам да се напише с големи букви, че виновниците за тези скандали не са в службите, виновниците са Орешарски, Чобанов и Йовчев и политическите сили, които стоят зад тях".

"Ако началникът на Лазаров го е карал да прави глупости, той ги в правил, защото е получил такива указания. Орешарски трябва да си понесе отговорност като премиер, той е прекият началник, те са изпълнители. Надявам се прокуратурата да извади всички виновни. Ако Лазаров е сгрешил, той сега се старае много, ще го сменя. Същото важи и за Писанчев. В доклада за ДАНС, обаче, е посочено, че са се справили добре“, допълни Борисов.

"За всяко мое решение, аз трябва да имам мотиви. Видяхте какво стана, след като посочих, че и съдия Владимира Янева трябва да носи съизмерима отговорност за СРС-тата по "Червей", ако се докаже, че тя има вина за незаконните разрешителни – веднага Съюзът на съдиите излезе в нейна защита. Познавам я лично, но законът трябва да важи за всички. Виждам, че сега службите се стараят, така че трябва да ги оставим да работят на спокойствие", заяви Борисов и добави, че разчита на РБ да проявяват толерантност и разбиране.

Като нищо нов скандал

"Ако някой не си е свършил работата, ще бъде отстранен. Разчитам и на диалога по този въпрос, както стана и с пенсионната реформа. Въпросът не е в смяната на началниците. Разбирам изкушението на колегите да подменим кадрите в службите. Резките промени обаче ще разклатят тези служби, а това ще внесе недоверие и страх в обществото. Като нищо до 2-3 месеца ще имаме нов полицейски или шпионски скандал и отново ще влезем в стария цикъл на дестабилизация на държавата. Опозицията ще скочи – ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм и конфронтация. Не искам това", подчерта Бойко Борисов.

Той заяви, че иска да се промени отношението към службите. "Трябва вече да живеем с мисълта, че всяко управленско мнозинство предоставя позиции на различни партии, така че те взаимно да се контролират, за да не се допуска корупция. На мен и на тази държава ни трябва поне още половин година спокойствие, за да минем през изпитанията. Всички тези разправии сега отместват дебата за реформата в МВР и в службите. Най-важното в момента е да има стабилност в държавата и доверие в институциите. Проблемите, които трябва да решаваме, изискват спокойствие в обществото", добави още Борисов.

"Ултиматуми не приемам“

В интервюто си премиерът отговаря задочно и на коалиционните си партньори от Реформаторския блок, които вече предупредиха, че ако шефовете на службите не бъдат отстранени, управлението може да се разклати.

„Изключително ценя мнението на Радан Кънев и на Атанас Атанасов, готов съм да се посъветвам с тях по всеки въпрос. Но ултимативен тон няма да приема от когото и да било“, твърди Борисов.

Достатъчно компромиси съм направил за коалицията, за да не се отчете колко съм диалогичен, казва още министът-председателят.

Атанасов: Борисов знае, че Писанчев и Лазаров са хора на ДПС

Междувременно пред Нова телевизия депутатът от РБ Атанас Атанасов обяви, че момента контрола на групировката върху процесите в държавата не е спрян, защото няма смела кадрова реформа в службите са сигурност. Според него главният секретар на МВР и началникът на ДАНС Владимир Писанчев, които Борисов защитава, са хората, с които ДПС узурпира службите за сигурност.

"Премиерът знае това, но при тежкото икономическо състояние на страната и скорошната политическа криза, търси укрепване на държавата и не желае отваряне на нови фронтове. Страх го е да не се разклати крехката коалиция", обясни липсата на промяна Атанасов.  

„При Орешарски се създаде публично-частно партньорство, между марионетното правителство и задкулисието на сарайско-библиотекарската групировка. Тя имплантира в службите свои поставени лица", каза Атанасов. Депутатът обясни, че Доган и хората, управляващи обръчите от фирми, печелещи тлъстите обществените поръчки в България, са икономическата част, а хората от библиотекарския университет са специалистите за внедряване на хора във властта.

Според депутата източената от МВР информация чрез операция "Червеи" и всички данни, събирани за протестиращите срещу кабинета "Орешарски", са притежание на Сарайско-библиотекарската групировка

Според него с изваждането на "Червеи" се прави опит за отклоняване на вниманието. В отговор на въпрос Атанасов каза, че като споменава Сарайско-библиотекарската групировка има предвид почетният председател на ДПС Ахмед Доган и хора, гравитиращи около Университет по библиотекарство и информационно технологии с президент Димитър Иванов.  Депутатът поясни, че това е наследникът на "Мултигруп", която се е разраснала с политическото представителство на ДПС.

Бъчварова: Исканията на реформатори и патриоти имат личен характер

По-късно в събота вицепремиерът Румяна Бъчварова защити вижданията на Борисов.

Според нея исканията на РБ и Патриотичния фронт Писанчев и Лазарова да бъдат отстранени имат "личен характер“.

"Тук става въпрос за едни възражения, които имат по-скоро по-ограничен и личен характер, но ултимативният тон не е добър подход. Не мисля, че тези проблеми, които съществуват, които вероятно няма да изчезнат - защото ние така или иначе оставаме четири политически партии, - не могат да намерят приемливо решение. Поне досега сме показали, че сме и конструктивни, и добронамерени."

Според нея, ако се взираме в детайлите, много неща могат да взривят управляващата коалиция.  "Специално в този случай ми се струва, че не е толкова голяма опасността, защото ние изчакваме да приключат проверките, да се произнесе прокуратурата и тогава много ясно ще стане кой носи отговорност и какво точно се е случило. Тогава, когато има установени факти, мисля, че по-малко ще бъдат политическите и партийните спекулации", каза вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България