Службите за разузнаване и охрана се превръщат в агенции?

Възможно е да бъдат сформирани нови структури в сферата на сигурността след създаването на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Това прогнозира пред БНР в неделя депутатът от левицата Младен Червеняков.

„Може би след тази агенция ще последват две нови – агенция „Разузнаване” и агенция „Охрана”, каза Червеняков. Според него ще трябва да се определят по-прецизно и функциите на МВР, за което са много наложителни промени в Закона за МВР. „Дано намерим верните решения”, каза още депутатът.

Ако двете служби се превърнат в агенции, те ще преминат на подчинение на Министерския съвет, а не както е сега - на президента.

В същото предаване на БНР лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря, че една от причините за създаването на ДАНС е възходът на неговата формация и възможността за бъдещо дясно-центристко управление. Той заяви пред радиото, че тази агенция бързо ще се превърне в политически инструмент на управляващите.

„В момента се получава едно окопаване, предварително барикадиране и никаква възможност в следващите години да има реформа в съдебната система и да се работи по корупцията в България”, заяви Борисов  

Споделяне

Още от България